Saturday, 25 August 2012

kasih mak

Hai para2 ibu...  
Humm best k jadi ibu ekk??? Jannah tanya macam tu bukan Jannah nak jadi ibu...
Tapi jannah teringat zaman kecik dulu jannah ada sorang je mak taraf dia sama jerr macam mama, umi or mami korang... Emak Jannah ....
Ermmm Adek sayang mak sangat2... 
Bila teringat zaman dulu adek tak boleh sekat air mata sebab terlalu indah sangat tapi sayang benda semua tu tak boleh berulang .. Adek sedar adek dah besar ...mak pon tau kan adek tak boleh nak manja macam dulu walaupon sekarang adek still manja lagi.. akkkks..
Mak adek ingat first time mak anta adek gi sekolah.. Huhhhh,,, adik tak pandai apa2... adik banyak main.. tiap hari mak hantar adik gi sekolah kancil tu.. mak hantar adik jalan kaki jerr.. mak tak penat k ???? balik pon mak setia tunggu kat pagar sekolah.. Mak tak pernah lambat .. Jauh jugak rumah kita dari sekolah tu kan... sampai la adik masok tadika maksudnya mak kena jalan kaki dua kali ganda dari adek sebab mak antar pastu ambik adik kan???. Tu pun adek malas gi tadika.. Mak pagi2 panaskan air guna periuk besar... Mak angkot masok bilik air mak campor dengan air kolah .. mak mandikan adik walau mata adik still pejam. masa kat tadika adik still tak kenal huruf..Mak tak jemu hantar adek.. mak tak nyesal k ????  Macam membazir jerr .. Huhhhhh 
Adik nakal kan... Huhhhh,,, Waktu berjalan dari rumah ke tadika adik tak nak jalan dengan mak adik malu.... Adik selalu tepikir kenapa adek jerr kena jalan kaki budak lain best ayah dieorang anta.. alasan tu jugak aku guna tak nak gi tadika.. mak tak pernah marah aku ...mak pujuk lagi ada la... Mak tak nak adik kena panas mak belikan adik payung khas tuk adik kan.. payung tu still ada lagi.. Tapi kalau sekarang adik guna payung tu just muat kepale jerrr... Hummm kalau hari Isnin mesti mak check kuku.. Hahaha dah lambat pun mak check lagi.. Mak selalu istifar panjang negok kuku adek.. Hahaha aku pun tak tau nape.. Dalam bejalan mak sempat ketip kuku aku... Kadang adek wat hal pagi2 buta nak ais krim.. Mak singgah beli dulu ais krim... Mak selalu tapaukan sarapan sebab adek memang tak suka sarapan kalau dipaksa mesti keluar balik.. Tapi kan adik mangse buli.. cehhhh kena paw la sarapan adek.. Adek tak bagi tau mak pun kan.. Hihihi tak pe la mak kita sabar je orang wat kite... 
Mak tahan dengan kherenah adek kan... Adek tau mak kuat, mak sabar... Mak selalu cakap ''anak2 menguji orang tua die sabar k tak... " Mak selalu cakap gitu kat akak..
Huhhhh kadang adek pikir cam na la anak adek nanti kan...(sempat beragan)

Bila first time adek jauh dengan mak baru adik terasa rindu.. Mak tau selalu adek nages bila ingat mak.. 
Adek selalu pikir mak... Huhhh waktu adik jauh adek selalu misscall tepon rumah.. Mak tau jerr adek yang call.. Cepat mak call no adek.. Adek senyum jerr bila no tepon rumah naik kat screen tepon adek.. Adek nak angkat adek sebak mak.. Tapi adek angkat takot nanti mak tunggu lama... Adik cuba cover suara adek yang sebak..
Adek pon dengar suara mak macam sebak jugak mesti mak rasa apa yang adek rasa kan... So adek cakap adek sibuk .. Cepat2 lafaz assalamualaikum terkeluar dari mulut adik.. Lepas tu adek nages puas2 tapi still rindu mak..
Last adek pon mintak mak ambek adik.. Huhuhhu cepat jerr mak ambik kan.. Mak pun rindu adek k???...
Hemmmm.... Sekarang tak tau bila lagi adek nak keluar dari rumah ni.. Adek takut nak jauh dengan mak.. 
Sekarang mak pandang adek lain macam duk kesat air mata depan PC... Huhhh adek tulis entri pasal mak adik la.. Humm orang cakap cerita cam ni tak payah nak cerita kat blog or heboh2 kan.. Tapi aku nak semua tau aku sayang mak aku sangat2.. Aku bukan jenis pandai tunjuk sayang aku kat mak... Kalau mak boleh baca entri ni kan bagus... 

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Friday, 10 August 2012

Musuh Atau Kawan????

Setelah pikir lame dan beribu kali.. yang mengambil masa satu jam juga... Nak tulis entri ni atau tidak macam mana nak mulakan.. tujuan tulis entri ni just nak buat kenang kenangan jerrr.. Humm sebelum ni memang ada niat nak buat entri pasal ni tapi.... Emmm Tak pe la teruskan je la.. Sekali sekala jer...
Sesiapa rasa entri ni annoying sila tidak menerus membacana.. Peace sebab nanti boleh dapat tekan sebab nanti ang pa rasa aku ni... Emmmm ok jangan la judge aku ..

Ekceli memiliki seorang musuh yang kekal bukan dambaan aku mahupun cita cita aku dari kecik...Tapi semua tu berubah tanpa aku sedari aku dah ada seorang musuh ang tetap bukan lagi part time. "MUSUH" Aku mendefinasikanna sebagai...
  1. Bila kita jumpa dia kita akan rasa " Oh tuhan perlu k aku jumpa dia??"
  2. Bila jauh "amannyerr dunia Tuhan jerr tau "
  3. Bila ngok frendlist kat FB "kenapa la aku friend die"
  4. Bila komen kat wall yang tak menenangkan hati den " woi jangan menyemak kat wall aku la ngekkks"
Ok ... Start citer ni bermula.... dari form One lagi kowt.. Aku dengan die bukan dari kelas yang sama kan..Tapi kelas kami bersebelahan dan sebelum sampai ke kelas aku .... Kamu orang kena lalui kelas dia dulu dan benda tu terpaksa aku lalui tiap hari suatu ketika dulu... Selain tu dia bukan dari keratong yang sama dengan aku soo aku tak kenal sangat die ditambahkan pula dia ni tak femes mana pon just budak kecik .. Tapi aku perasan satu benda kalau time aku lalu depan kelas die mesti nak membuli emosi aku... Tau la die kenet tak padan nak cari pasal dengan guweh... Bancingan kamu ... Ape aku merepek ni ???? Haa disebabkan dia hanya pengacau diluar kelas aku tak ambik port pun.. Juz aku selalu keluarkan kata2 " ko pendek pesal tak puas aty??'.. Ekceli aku asa waktu form 1 tu dia tak matang lagi kowt rendah kemetot jerrr lepas tu naik form seterusnya pandai lak tinggi sekarang lagi tinggi dari aku .. Sebab tu kot waktu form 1 tu peragai macam budak budak.... Dah la menyemak... kalau aku nak jerr jentik die confirm melayang gila bayang bagai layang-layang .. Sekali lagi merepek...  Alahai menyampah aku negok si kenet ni nampak kecik beso kecik beso jerr... Pembulian emosi berterusan aku pun tak ambik port sangat kalau ada masa aku balas gak kadang kadang buat tak dengar jerrr...  W H A T E V E R..
Tak sangka aktiviti ni berlarutan semakin parah menjadi barah .. Nak tau ??? JOM layan............

....................................................


Pada suatu hari yang indah terdengar burung berkicauan dan bau embun yang menyenangkan... Tetiba hari tu menjadi hari hitam aku ... Serius semua ni berlaku  sekelip mata dan buat aku blurrrrr... Meh sini I story just kongsi jerr tak da niat nak burukkan diri sendiri natijahnya nanti kita tau .. ada moral value nyerrr...
Kira sebelum rehat sesi pagi di SMK BANTURA tahun 2009 tarikh tak dapat di confirm kan... Sesudah waktu Pendidikan Jasmani.. Ekceli kelas aku dengan dia kena gabung kalau masa PJ.. Tak jadi masalah pun tapi jadi masalah besar bila.... Aku tersalah masok kelas dia.. Aku confirm tu kelas aku sebab nampak mamat mamat kelas akau dalam kelas tu.. So tanpa berlengah kaki kanan aku langkahkan kedalam kelas tersebut  mak pesan kalau nak masok mana mana guna kaki kanan kecuali toilet...  Tapi bila aku tercari beg meje kerusi milik aku .. TAK ADA???? Jenuh aku pusing dalam kelas tu yang budak laki pandang jerr.. Sengal jambu batu la dieorang tu bukan nak bagi isyarat aku salah masuk kelas... Aku pandang sorang2 muka mamat jambu dalam kelas tu .. Lepas tu baru aku pasan kelas aku tak sehodoh tu... Cepat2 aku mintak maap kat cikgu kat depan tu terus keluar .. Dan keluarnya aku diiringi dengan leraian tawe jejaka jambu tak cukup misai jangut ... Tapi asa bebudak tu tak da misai jangut lagi time tu hahahaha .. Sepatotnya depa kena beterima kasih gan aku sebab cikgu tak jadi nak marah depa.. Hummmmmmm... Tapi tak dihargai pun... Aku punya rona muka dah merah padam .. Maklum la time tu muda remaja muka still cerah lagi.. huhuhu kalau masa beputar kembali aku janji tak main panas dah...

Start penambahan kat dunia si kenet tu makin banyak bahan nak jadi kan modal buat sakit hati den.. Menci tol..
Apalagi si kenet tu dah la tak comei makin galak melemparkan kata kata yang tak menyenangkan hati den jerrr.. Ekceli kalau dengan GF dia pijak semut tak mati kalau dengan aku semua dia nak pijak kasi mati.. Ape salah den dengan dia???? Ampun kan la den andai den ada salah yoooo.. Sengketa sebelum ni semua  masok telinga kanan keluar telinga kiri... Malas nak teruskan.. Ekceli start beperang dari form 4 sampai sekarang lama bukan??? Kalau dia start memang aku enjo pun.. Brutal kowt perang gan mamat cam tak cukup singgit ni.. Tapi emosi kena kuat sebab madah berhelah dia kadang meyusuk ke hempudu limpa menyebabkan anda kencing tak lawas selama seminggu. Ekceli kami macam api kalau jumpa mesti nak membara jerr panas tu tak ah cakap la.. Haaaaa. Humm kalu dalam kelas ikot dan kami nak perang walau ada cikgu tak da cikgu bedal jerr.. Cikgu pun dah masak dengan kami .. Hahaha pe teruk la jadi anak murid kan.. Ok la si kenet entri ni khas tuk ang ... Pe pe hope ko happy lorh yerrr kalau  ko tak ingat aku pun, aku dah bersyukur... Time kasih jadi musuh aku kannn.. Harap ko dapat la kumpul kenangan permusuhan kita buat kenangan sampai anak cucu ... andai sampai 7 keturunan tak abis lagi nak bermusuh la.. Hahaha sekali lagi merepek.. Daaaaa....


Ni gamba musuh den tu.. Cari la... Muka jambu batu, tak pakai sepek mata  and lastly pakai seluar...
Agak agak batal pose tak menaip entri ni ?? ala ni dedikasi tuk die jugak .. kire halal la.. nanti balik claim choki2 yerrr....???


P/S: Amalan bermusuhan bukan sesuatu yang baik.. so renung2 kan.. Jangan hidupkan api jika tak ada pemadam api.. 




saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Tuesday, 7 August 2012

suamiku tak romantik tapi autistik

Seseorang telah bertanggungjawab sebab dah menjebak Jannah kekancah pembacaan novel.. Sebenarnya Jannah tak rajin nak baca... Lagi yang tebal macam novel... 
Tapi pecah rekod Jannah bulan lepas Jannah guna duit sendiri beli novel.. 
Terbang 3 keping warna merah.... Huhuhu ntah nak cakap berbaloi atau tak.. Langkah pertama jerr tu
Hummm bila novel 
Kat bawah ni ada kat tangan Jannah ... Urghhhh
Terbayang buku teks sejarah sekali gus terbayang muka cikgu sejarah plak...
Tak pe redha jerr...


Tak sangka bila baca pun feel macam baca buku sejarah percaya atau tak seminggu baru khatam rasa macam nak buat pulut kuning jerr lepas selesai tamatkan novel ni...
Nak huraikan tak pandai la.... Humm beli dan baca.. sapa nak pinjam novel ni sila ke rumah Jannah di alamat ...Kat bumi area Pahang, pandai la cari...


Doktor cinta ni best sebab nvel pinjam... Sebab tu best... Beguguran air mata keluar dari kelopak mata.. Kesan  penulisan best sangat ... Hummm ...


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Sunday, 5 August 2012

Fobia Darah

Titew  bukan ngada-ngada takut darah ... Bila nampak darah titew rasa takut , seram, nak nages.... kite gelii
Nape???? Titew tak tau .. Kalau nampak darah badan titew jadi lemah longlai giler2..
Mak titew selalu kata titew gedik .. Ishhh mak mana ada owang gedik gedik tau ... Perasaan semua tu lahir dari hati and terus tak sedap hati kalau nampak darah..
Titew try buat research dekat alam maya pasal kelemahan titew...
Baru titew tau nama penyakit titew ni.. Boleh la kata penyakit sebab menyusahkan diri and orang jerr... Huuuuuuhhh

Eree cam sos cili life jerrr
Emmm seseorang tu rasa takut pada darah mahupun pendarahan.  Ni semua angkara titew fobia dengan darah.. Titew tak suka wana merah titew tak suka cecair pekat warna merah... EUUUUU
Lagi tak suka bila ngok gamba kemalangan yang penuh dengan darah lagi dekat situ gak rasa nak muntah and nak pengsan...
Sebab tu la juga tak suka hospital dan seangkatan dengan nya..
Tak tau nak wat ape dah ... Kalau orang lain luka ???... Saya Siti Nor Jannah bukan tak nak tolong tapi bukan jugak nak penting kan diri sendiri tetapi lebih baik kalau saya tolong cari kan orang lain untuk dapat bantuan daripada saya ang bagi bantuan.. Huuuuuuu
Tadi kaki titew tersepak katil .. Hoooo bedarah plak.. Dekat rumah tak orang nak tak nak terpaksa juga gigihkan tangan bersih kan luka.. Mulut tak berhenti mengucap ... takot2 den nak sapu ubat .. 
Ada sapa2 tau macam mana nak urus kan masalah seumpama ni ???

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Saturday, 4 August 2012

Biskut Raya Angan ku Musnah

Haaa  sama dengan peredaran hari.. Mesti dah ada start buat biskut raya yerr dak??
jannah pun dah start lepak kat dapor uli doh.. Antara percaya atau tidak Jannah dah boleh wat biskut.. Walau tak ada rupa tapi rasa die..boleh la bagi bintang.. Wahhh angkat bakul I masok sendiri yerrrrr...
 Tapiiiii..
Banak halang Jannah lalui ternyata mencabar jugak nak berjinak2 buat biskut ni.. Kesabaran perlu bagi ang memang tak ada pengalaman... 
Bagi mengekalkan nostalgia waktu kocik2 dulu... I choose to use oven Butterfly..
Ala yang guna dapur gas tu.. Huhuhuhu


Ha tu dia......
Ang pa pakat kenal idak ???

Humm xda cabaran tak best la...
See 


Kerentungan muncul.. Setelah x pandai nak kawal masa dengan api... Tu ada cabaran petama guna oven butterfly tu...

Next kita singkap lagi...


Smart dok???? Bila Chef Siti Nor Jannah kasi rentung... 
Tak tau la pe nasib si rentung ni.. ke tanah atau ke mana mana jua..
Tak dapat nak pastikan lagi..


Cerita duka tak terhenti disitu jerr... Kemalangan berlaku semasa mengeluarkan loyang dari oven keceperrrrr jatuh ke lantai.. Musnah 1 lagi...
Konklusinya... 50 peratus jerr menjadi biskut walau rupa tak seberapa tapi keenakannya.. Boleh la.. Maklum la Jannah buat dengan penuh kasih sayang.. Mana tau future husben yang makan nanti hukhukhuk... =)

P/S: Gagal boleh diperbetulkan.. Usaha tangga kejayaan.. Gagal sekali bukan pemusnah harapan..

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Friday, 3 August 2012

Ketam BUJANG SENANG

Halooooo... you all...
Den harap rakan2 blogger yang lain sihat walafiat ok...
Mudah mudahan kita dapat jalani ibadah uasa dengan sempurna

Ekceli jannah ... Hari ni dah mencemar duli ke dapor mahligai Pn Rahimah
Godek sana sini... Macam tak pernah turun dapor lak padahal memang dari sejak lepak dekat rumah memang situ je jadi port jannah... 
Tapi hari ni special sebab first time jannah masak resepi jannah sendiri ....
Tak tau letak nama ape ... Guna resepi sendiri main masok jerrr.. 
Janji boleh makan.. 
Hahahaha sempoi tak sempoi I try my best..

 
Terbalik lak gamba ni.. pandai2 la ang pa ngok.. Resepi rasia hanya den jerr tau... Sodap la jugak... Dengan segala hormat dan rasa rendah diri den bagi nama masakan baru den ni dengan nama .. KETAM BUJANG SENANG... 
Bagi mendukung nama tersebut adalah disebabkan den dah tanya status ketam tu untuk mengesahkan dia bujang atau dah kawen... 
So paham la ape jawapan dia kan...
I single lagi... 
Keceperrrrr den masokkan ketam tersebut kedalam kuali tanpa belas kasihan.. Huhuhuhu 

p/s: jangan ada effect negatif  dikemudian hari =P

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...