Monday, 30 July 2012

Kisah Kita Punya

Hummm memamg dah lama tak mengadap laman sesawang ni .. Hacummmmm
Habuk pun besepah-sepah dah gaya kumpulan Sepah pulak .. 
Lurus lagi jujur sebenarna nak story pasal zaman duduk dekat Klang ... 
Melangkah ke dunia kerja... Ekceli kerja kat kedai pakaian harian jerr pun..
Sapa duduk dekat Klang area Teluk Pulai mesti  tau nama kedai pakaian PENKO...
Dulu aku menghabis masa kat situ dari pagi petang sampai malam.. Best k idak ???
Ntah tapi dapat pengalaman baru macam2 aku rasa duduk situ...
Berdiri diatas kaki sendiri 
Meharungi banjir....

Kat situ bermula satu tali persahabatan... Jeng jeng jeng...
Hahaha.. serius lawak lawak first blind date.. ecehhhh
Tapi tak pe ada orang dewasa teman..Huhuhu Thanz la akak ekk...

Die datang dengan mengejut sampai aku pun terikot tekejut... Dah la sesat cuak aku dapat kol die cakap sesat.. Nervous punya pasal ada kepatot aku suruh die balik.. Kahkahkah,..
Damansara ke Klang ..,... Jauh tu beb kalau merempit pun ish ish..

Die start gerak pukul 6 lebih sampai Klang dalam pukul 9 sesat punya pasal....
Kata pun blind date kan.. Tu pun aku sendiri yang istiharkan .. Yela first time jumpa orang sekarang cakap blind date yerrr dak??? Aku bukan cam sangat die.. Serius tak kenal muka..
Duduk diam nak cakap pun mulut berat.. Control ayu walhal ang adooo..
Mengorak langkah kejauhan .. Pe lagi kalau tak MBO Bukit Raja...
Sayang seribu kali sayang movie aku ngok agak... Tak baik nak lebih2 kan.. Ngok Jidin Sengal bayangkan la kesengalannya.. Ehhh tapi new best friend I cakap I ni peramah.. 
Dah die senyap aku menjalankan tugas untuk kedaan kami tak begitu nak serius sangat so pok pek la.. Dah macam bertih pop corn...
Kiteorang datang bertiga.. Huhuhu tak baik berdua2 nanti yang ketiga tu tak nampak susah plak

Hari demi hari .. cehwaaaa... Tibe hari tu.. bencana alam datang.. Ape lagi I infrom dekat superhero I kat Damansara tu.. Ingat acah je sekali datang betul .. Memang superhero la kan,  nak bantuan bila2 masa muncul... teharu gitu

Lepas tu minggu lainnyerr hang out turun town kunun..
Terasa nak guna kederaan awam plak so naik la KTM.. Den duk klang tak berani nak turun KL sorang.. So mangsenyer My Superhero la...

Macam mana ntah baju boleh sama plak dah gaya couple plak.. Sweet la jugak kan .. Tema purple putih ..
Tempatnya Midvalley Mega Mall
Satu lagi langkah sumbang .. Pe care belum gaji gi situ .. Sesal tak sudah..
Ape lagi gi waang lagi.. Ehh kat situ wayang awesome gilerr.. Aku tido dalam tu selari dengan cerita aku negok.. Hahaha Titanic 3D.. Urgggghhh not my test ... Tapi layan la ngok orang lemas ang pelik tu penuh jerr wayang tu..

Tu la sikit tak bayak cerita bersama En Hadif a.k.a Adik Ucuk
Die mintak aku pangel dia adik pe nak buat .. Kalau tak die menages sapa nak pujuk tak kuasa akak nak pujuk dah besa panjang gini.. Hahaha
Rindu adik ... zaman bile la dapat jumpa balik...
Tunggu adik hantar jemputan kenduri kat akak la yerrr..
Akak cop jadi pengapit boleh makan biadap..
Huhuhuhu


P/S; Rase nak turun Klang lagi jerrr


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Saturday, 28 July 2012

Tanpamu

Awan berarak mendung
Mengundang gerimis ditengah hari
Menanti pelangi tapiiiiiiii
Ribut membadai mahligai kristal
Indah kini musnah 
Tersembunyi disudut sepi airmata
Menjadi tirai pemisah antara dua benua
Antara suka dah duka
Demi satu rasa 
Airmata tempat pelepas segala sengketa
Tanpaku sedari  hati berlagu sepi
Sunyi tanpa mu disisi
Andai masa diundur ingin sekali ku jujur
Jujur menyatakan cinta 
Cinta yang tak pernah pudar
Sesungguhnya cinta tidak seharusnya memiliki
Perit tuk aku selami 
Dalam kejauhan aku merindu kamu 
kAMU yang pernah mencuit hati ini
mendabarkan belai mesra
Tanpa mu terasa diriku tak bernyawa
hela nafas ku tak memberi makna
Aku rindu tutur kata mu 
Aku rindu usik mesra mu 
Aku rindu renungan mata mu

P/S: merindui mu sesuatu yang memeritkan..


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Tuesday, 24 July 2012

Bebelan: Sahabat

Kehadapan bloggers aku harap ang pa semua in pink health with your family semasa menjalankan ibadah puasa (terhad kepada yang puasa jerrrr) semoga hari2 kita berjalan denga sempurna ..Amennnn(menadah tangan kesukuran aku masih bernafas.. ang pa pun tgah mehirup udarakan)
 Aku dah beli majalah bumper pose ujang.. Best la jugak dah lame tak beli sejak edesi merdeka tahun 2007.. Kahkahkah....
 eceh ada gaya macam tulis surat plak tak rasmi ..straight to the point tak nak belok-belok la penat bulan  puasa ni,, tapi aku ni dah nak start syok sendiri kalau ada rasa muak and nak termuntah dan tak mampu meneruskan baca entri terbentang luas lautan kepahaman aku lebarkan... Sila la ke tempat lain
See ikan merapu kerapu dah keluar,,, Dinasihatkan ambik pilihan bijak..
Suratan dan takdir tak dapat kita sangkal lagi .. Aku terasa baru sepurnama meninggalkan zaman tersebut bersama-sama kenangan lama.. Indah tak terungkap dengan kata-kata tak tertulis dengan perkataan itu yang dapat digambarkan.. Ekceli dah bertahun lamanya sekolah tadika kemas tu aku tinggalkan tapi.... Macam mana la boleh teringat masa zaman seketul jagung tu dulu...

Sahabat .. ??? Orang paling rapat selain daripada keluarga.. Hummm kawan dengan sahabat benda yang beze.. tak tau plak celah mana yang bezanya..

Ok cukup situ agenda aku menaip entri ni khas buat seorang yang aku rindui yang jauh dimata tapi tak dekat dihati. Hahahaha
Okey mula mengenali dia start dari tadika... Tapi guwa tak kacip sama dia malah guwa dengan segala hormatnya anti sama dia... Dia ada kedai, opss sory kedai family dia... mak aku selalu singgah nak beli barang... Dari situ kenal dia seorang yang cute.. suka nages .. manja sengal ... ambik ko aku kalau judge orang memang tak ingat dunia tapi akhirat tu ingat la jugak...

Tapi dah berzaman berlalu kami ditemukan lagi sekali dekat SMK BANTURA
Ecehh time ni tak sangka plak dapat satu kelas bersaksi 30 murid yang lain dengan kearkaban kami.. Tak sangka persahabatan kami kekal sampai form 5... Lama tu 5 tahun melalui liku luku yang beranjau... Adakala aku jatuh gedebuk... Die bagi semangat tambahan pula die sorang yang kuat semangat  tak penah dengar keluh kesah beliau .. Mantap giler die menusuri kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah.. tak pernah poteng melainkan ada MC lain la macam aku.. Pantang ada subjek yang tak bekenan dengan jiwa raga, limpa, hempedu, usus kecik, usus beso  mula la pening kepala ,sakit perot dan lain-lain lagi ini semua atas dasar penyakit malas...
Aku yang duduk sebelah die lebih 3 tahun sikit-sikit boleh paham peragai die. 
Haaa tibe teringat zaman gi sekolah naik bas... Memang gempak giler dua orang yang tak berapa nak cun.. Aku dengan die jerr dari kelas sama dalam bas tu walau kuantiti kami sedikit tak membataskan kami untuk berfoya-foya dalam bas.. tahap angan-angan jadi princess kowt. Berapa lagu kami dendangkan pergi dan balik tanpa bayaran pakej gitu.. Ingat lagu HUJAN Bila Aku Sudah Tiada.. Tu rasa lagu first kami berjinak-jinak dengan kerja yang tak bebayar tu. Kami kadang benggang dengan bas yang kami naik.. Mana taknya banyak kelemahan yang pihak pengusaha syarikat atasi.. Bayangkan kami terpaksa mendaki bukit sebab bas tak larat naik bukit.. lawak jerr ada satu masa tayar bas hampir tercabut.. nasib drive dapat kesan sebelum terlambat  lepas tu kena tompang bas lain.. wat sengan kami jerrr.

Sikap dia yang pandai menesuaikan diri dalam mana-mana keadaan buat aku dengan dia jadi gila-gila kalau bersua muka..

Normadiana bt MD Saad mantan timbalan presiden kelab Pebimbing Rakan Sebaya.. Gilerrr aku rindu ko siot... Ko sekarang dekat menara gading.. Aku dengar penat ekkk panjat tangga UiTM Shah Alam..
Berat gak aku dengar ko ambik asasi sains.. hihihihi sekarang aku tak dapat temankan ang dah.
Doa aku jadi penganti diri.. Aku harap ko berjaya dalam cita-cita ang...


Madi lemah dengan kemere... So konklusi gambar diatas aku pakai baju pink beliau pkai tudung sekolah ang bakal jad Doktor kowt.... Madiana ni budak yang rajin stay kat sekolah.. Tapi banyak kebaikan stay kat sekolah sebab tak terdedaah dengan hasutan luar... Hihihihi



Ko sahabat aku dunia akhirat madi..

Sedikit bingkisan dari utube... Tabik spring guwa sama lu..

Dari PMR sampai SPM straight A...
Ngok video ni pun aku boleh lagi terkesima .. Ayat yang keluar macam dari skrip tapi sebenarnya spontan jerr tu... 
Akhir kalam, saya Siti Nor Jannah mengharapakan cik Normadiana pangilan manja kucing cik Madi akan terus sukses dalam hidup dia dan dapat berbakti pada nusa bangsa dan negara..(tibe patriotik plak)
kenangku dalam doamu
Ni kalau post kat fb pun dia tak pasan.. Busy katakan...
P/S: Tunggu entri perihal musuh den plak.

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Thursday, 19 July 2012

Welcome Rahmadan

Waaaa.... dah lama tak menaip.. kaku terase jari jemari chubby ni...
Hai kamu semua.. Tak sangka dah masok bulan rahmadan, rasa baru jer sambut syaban...
Tiap tahun mesti ada azam... Tapi bukan Azam anak pak cik sood tu... Tapi azam laaa.. Jannah tak tau nak terangkan azam tu benda.. emmm cam benda yang kita target untuk kita capai.. Begitula...
Azam bulan Rahmadan mesti ada sebab setiap umat Islam menjadikan bulan Rahmadan ni untuk memperbaiki diri dari segi rohani.. Tak terkecuali Jannah sebab bulan rahmadan ustaz cakap pintu neraka kena tutup so syaitan tak ada kalau bulan lain setan banyak la kan???...(alasan dari darjah 1 samapai sekarang)
Ha sekarang tinggal nafsu jerrr.. Perangi nafsu bunuh hawa... Maka mati la hawa nafsu.. Betul k ni ???
Ada berapa benda dekat bulan Rahmdan jerr boleh buat.... Ermmm first mesti terawih la kan.. Lepas tuuu tradisi bermasyarakat main tukar juadah puasa dengan jiran-jiran(jangan kedekut , share2 la)
Seterusnya???? okkkk.. Ermmm

Target tau ni...
-Nak beli majalah Ujang edisi pose(ada lagi ke jenama majalah ni)
-Start buat kuih raya 5 ramadhan
-Sahur lebih 20 hari
-Berbuka ala bin kadar jerr
-Terawih.......
-Tidor secukupnya..
-Ibadah lain diperkuatkan
-Elakkan pergi Bazarrr...=)

Ecehhhhh... hahaha... tu je la... Mintak2 mampu..

p/s: selamat menjalan ibadah ramadhan

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Thursday, 12 July 2012

Ajal dan Maut

Hello U all.. Waa Jannah tak cukup tidur.. Persetankan mata yang ngada2 ni. Sebenarnya Jannah terjage dari tidur tibe-tibe...
" Kak Rohhh... Oh kak Roh bangun2 ..."
Ada orang seru nama mak jannah la.. Kejut den dengan berani lagi takut den buka tingkap bilik...
Ohhh Mak Cik Sebelah ... Nama mak Jannah Rahemah.. Slang orang jawa jadi Rohimah .. So mak Jannah dipanggel dengan nickname ROH...
Tujuan beliau memanggil mak Jannah adlah untuk mintak mak den teman ke rumah arwah Pak Cik selang 3 rumah dari rumah kami.. Ye la pukul 4 pagi dah la rumah arwah tak da orang anaknya tak sampai lagi.. Wahhh terasa hidup bermasyarakat sangat.. Sanggup turun pagi2 buta.. Jannah memang dah terjaga dari pukul 3 pagi sebab susah nak tidur...
Bila mak dah keluar.. Mak pun setuju nak pergi ke rumah tersebut .. Dengan pantas aku menyampu
"Adik nak ikot boleh??"
"Ha jom jela" Kata2 mak cik tu..
Cuci muka je muka terus keluar.. Wahh semua jiran bagi kerjasama..
Jannah yang mamai pun berjalan dalam samar-samar pagi yang sungguh nian..
Dicelah2 kesunyian terbit dalam hati den yang still lagi ting tong.. Betul k??? pak cik tu dah meninggal...Cam tak caya.... Ingat lagi kata-kata orang yang berumur

-Ajal dan jodoh ketentuan tuhan
-Ajal tak boleh dilambatkan mahupun dipercepatkan sesaat
-Semua yang hidup pasti menemui kematian
-SEKSA KUBUR
-SEKSA AKHIRAT
-Timbangan baik dan buruk

Kata-kata diatas adaptasi dari nenek rumah sebelah kanan rumah Jannah belasan tahun lepas..Nenek tu pun dah tak tinggal sini lagi dah dengar citer dah duduk kat kerusi roda sebab uzur..
Cepat masa beputar tak terasa ... K Jannah yang alpa..

Jannah dah lama tak ziarah jenazah padahal kat kampung ni kadang-kadang tiap hari ada jer yang pergi menghadap Ilahi..
Banyak kebaikan ziarah jenazah selain daripada mengerat silathurahim, memupuk semagat kerjasama, membuat fardu kifayah, aishhhh macam2 lagi la..
Tadi tak nampak pun budak2 muda.. Yang ado mak cik pak cik..
Jannah ziarah sebab nak tahu macam mana uruskan jenazah,, Nak tunggu kursus jenazah zaman bila plak.. Hemmm... Tiap langkah pak cik and mak cik Jannah perhati dari jauh.. Minat tu kadang2 datang juga tapi tak sure nak lakukannya.. Nanti ada plak mak cik bergosip Jannah mengedik mencari publicity murahan plak..

Sebelum Jannah lupa... Sama2 kita sedekahkan Al-Fathiha kepada arwah Pak Cik Manhuri .. Walau korang tak kenal kitakan sesama Islam .. Ape salah bagi 3 4 minit bace surah tersebut yang penting iklas..
=)

Time kite nanti tak tau plak sapa jer yang sudi sedekahkan Al-Fathiha kat kita ...
Mengenang naseb...... (~_~)v
Suatu hari nanti kita pun pergi tempat yang sama.. 


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Wednesday, 11 July 2012

Serik dengan HOSpital


Salam sejahtera rakan2 blogger sekalian.. Humm 2 hari jannah nak buat entri tapi disebab beberapa kekanggan Jannah terpaksa tunda.. Sejak balik dari tempat dibawah ni..
:
:
:
:
V



Rasa dah lama tak pergi hospital. Kalau dulu mase zaman kenakalan bebudak selalu gak buat haru biru kat wad natijahnya sekarang bebudak bawah 12 tahun dah tak boleh masuk wad... Padan muka dieorang.. Kahkahakahkah
Beberapa hari lepas Jannah melawat jiran Jannah kat HOSPITAL SEGAMAT .. Jannah saja follow mak Jannah jerr mana la tau nak jadi begini plak.. Nyesal gak follow..
Hummm Masuk wad tu semua muka yang pakai baju kehijauan  tu sayup-sayup je suasana sepi pilu .. Tak da plak nampak orang berdisko melalak k atau seangkatan dengannya mybe kalau pergi HOSPITAL TANJUNG RAMBUTAN ada la kot..
Ada kaki yang bergantung ada yang terbaring and ada pak cik tua duduk sorang .. Ermmm Suasana sayup .. Tak best langsung.. Jannah jumpa nurse, Jannah senyum, Jumpe doktor, Jannah senyum.. Hihihi comel2 la nurse kat situ tak kurang gak yang muka masam cam cuka..
Okey.. Tibe2 tepandang satu sudut tu.. Ada lelaki bangsa cina.. Ya ampun, luruh jantung jannah.. Wahhh die tak pakai baju seksi gitu.. Hahaha..
Sebenarnya, rasa pucat kot muka jannah bila terpandang perot die...Jannah pandang jerr jahitan tu sekali dia pandang Jannah dengan muka penuh kesedihan dengan kaki kena balot pastu tergantung .. Jannah tak tahan nak negok semua tu cepat keluar dari wad tu. Mak ai jahitan panjangnya .. Ingat2 balik nak pengsan.. Lepas hari kejadian Jannah demam, mak Jannah suspek Jannah lemah semangat..
Seram sejuk badan jadinya tu pasal tak dapat nak mengonlinekan diri,,
Serik Jannah nak gi hospital dah.. Lega jannah tak jadi ambik khusus nurse..

p/s: orang kata kunun hospital byk anto bekeliaran betul k???

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Tuesday, 10 July 2012

Kawan den dapat EMAS

Tak caye?? Bawah tu bukti..
sila klik untuk zoom
Guwa bangga sama lu.. Nanti balik kampung kite men silat2 ekk.. Taniah beb.. Jangan emas tu ang gi gadai kat pajak plak ekk.. Hihi

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Sunday, 8 July 2012

segmen blog review blogwalking sambil





Waa den join ni punya segmen.. And den nak tag

http://snownrainbow.blogspot.com


Arap anda boleh ikot join k... Sesiapa nak join siloa tekan gambar kat atas tu.. 
Ok???


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Sengal2 Ubi


Sejak menjak ni sengal2 jer .. waduhhh penat badan den .. Pikir sejenak pe den buat ekk???
Hari ni kena tinggal kat rumah sorang diri menyepi.. Hoooooo
My dad gi kerja.. My mom pergi hospital bermalasan pulak den nak ikot.. Dah nak negok orang sakit low la nak ikot kalau ajak gi shoping ada gak den nak laju ..
Hari rumah ana yang punya.. Meh la ang pa semua datang rumah den kita buat 2 3 majlis...
1. kenduri arwah..(arwah sape??)
2. Solat hajat
3. Majlis makan2(makanan bawak sendiri)

Justeru itu.. Niat hati ni nak ngadap PC menghabiskan tugasan2 yang tak selesai lagi.. Alhamdulilah my mom dah masak lega cikit.. Sapu lantai den dah buat.. Den pon dah wangi bak kasturi.. kuikikui.. Ok sekarang nak panaskan jejari jer lagi..

See You soon..


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Thursday, 5 July 2012

Bye bye Cing

SEDIH pagi2 ni.. Raya ni tak ada Cing.. HUMMMMMMMM ... Tadi ada masalah tak boleh dielakkan.. Lalu terpaksa menghantar Cing ke tempat lain dan SELAMAT.. Bukan tak nak jaga Cing tapiiiiii ... Sedih gilerr negok Cing meronta-ronta dalam guni biar la die duduk jauh dari rumah janji dia selamat.. Mintak2 Cing jumpa tuan yang baik.. Cing jangan nakal sangat kat tempat orang tau... Kalau pandai balik adik balik tau... I will miss u.. Sayang adik sangat-sangat


Cing sangat paham perasaan Jannah.. Time Jannah sedih dia mesti duduk tepi jannah.. Dia cam teddy bear Jannah dah.. 

Cing pun seekor kawan yang setia.. Kalau time makan die duduk belakang kasi kucing lain makan dulu..


Tinggal kenangan


Gelagat die kadang buat 1 family ketawe.. =)



Lepas ni tak da Cing nak kacau kami.. Tak da kami nak ketawe sebab Cing.. Apa la nasib Cing lepas ni???
Entri berteman air mata...
Ekceli bapak Jannah tak nak buang Cing tapi hari ni kami terpaksa buat jugak tak da pilihan lain,. 

Kata hati ; Aku harap "Orang tu" puas!!!! lepas Cing tak da dah kat sini 

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

aku dan kuih lapis


Hello.. hope u all in pink health with your family.. Ekceli kan guwa nak share story time guwa sekolah rendah dulu.. Otak still mengong-mengong lagi time tu.. Ni bukan nak aibkan diri sendiri tapi bila ingat balek rase senyuman aku sampai kat telinge .. Rasa bersalah jerrr...



Situasi di kantin sekolah...
Cam biasa duit belanja mak bagi rm 1.50... Sekolah rendah tak yah banyak2.. Bebekalkan duit tu guwa selalu beli nasi gan air..total 2 benda tu dalam 80 sen kowt.. Ada lagi balance tuk gi KOOP.. So kadang kala guwa beli kuih2 tak pun bagi duit tu kat budak lain(den kena buli dulu) seriusly guwa tak bape nak kawan dengan geng girls kalau ada pun seorang dua je.. Waktu tu guwa jadi penolong kelas tibe2 jer den kena pulau gan geng girls KEJAM!!!!... So kalau rehat tu join geng boy SEKEJAP...
Perkara yang agak BIADAP pernah guwa and geng boy buat adalah...
Korang penah kenal KUIH LAPIS??? Guwa tak suka kuih OLD SCHOOL ni..
Ce ngok bawah ni


Kuih Lapis beze dgn kek lapis SARAWAK
Dah ngok kan?? See benda alah ni boleh ditarik lapisannya kan...Cam gambar rajah diatas..
Kalau guwa makan kuih memang dengan cara memakan 1 lapis 1 lapis .. Tak nikmat kalau nak terus ngap gitu .. Hihihihi
Suatu hari tu budak laki yang duduk depan guwa tiba2 jer telah membuat perasaan guwa membuak nak ikot join MELAKUKANNYA!!!!

Serius jangan tiru...Ambik selapis dari kuih tu.. Ang letak kat tapak tangan pastu ang ambik kuasa sama dengan kuasa masa melontar peluru pastu ang campak ke syiling selapis dari kuih lapis ang tu tadi..
Hasilnya???

Tarang....

Klik untuk zoom
Kami ada perikemanusian gak.. Kiteorang buat kat tepi2 syiling andaikan wat dekat dengan kawasan meje tiba hari kuih tu jatuh masuk pingan orang yang tengah menjamu selera.. Euuuuu mane tau masok pingan kami sendiri so kami buat dekat tepi jerrr...Taku gak makan tuan sendiri nanti.. Hahaha.. Yang pasti pak cik kantin tak pasan pun.. Sesudah lepaskan gian kami bla gitu jerr...Sekali mak cik complain dengan cikgu abis kami kena ceramah kat tapak perhimpunan.. Tapi tak pe kami PUAS!!!! Zaman sesengal dedulu

Yang den ni terbawa-bawa sampai kat rumah .. Suatu hari tu mak buat kuih ni.. Aku gi baling kat kat zink dapor Mak(dapor xda syiling)...
Sengal tak sengal la.. Sekali Mak kasi tazkirah free dekat aku tanpa apa2 bayaran,... Abis die sebut2 orang yang mati kebulur kat ngeria , afrika kat negara gohed go stan pun ada. Mak pun citer jerih perih beliau buat kuih lapis tu .Seterusnya ayat2 mak boleh buat aku rasa bersalah sesangat....Huuuuuuu

Sesungguhnya aku pun resign dari kerja tersebut dengan serta merta tanpa notis 24 jam.. Tobat insaf..

Pesan mak aku tuk korang : Membazir peragai setan !!!!

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Wednesday, 4 July 2012

Ada apa dengan Pasar??


Taniah sebab dah sampai kat blog Jannah.. Sesungguhnya jannah bebesar hati dengan ketibaan anda ke blog Jannah ni....

Serious tindakan duduk rumah ni kadang kala boleh seseorang tu rasa bosan tahap parah. Lagi human being cam den ni hanya reti duduk rumah jerr tak reti-reti nak keluar. Nyesal tu idak lerr cuma kecewa jerr... Naseb ada belog ang semua ada, takda la den nak bosan sangat..

Semalam hari ni, lusa, tulat, deret hari ada jerr pasar dekat sini natijahnyerr Jannah tak pergi pun.. My dad selalu ambik list order jerr beliau yang gi boli.. Ingat lagi zaman kegemilangan pasar time den kecik2 dulu.. Ramai bebenor yang pergi pasar, meriah gitu.. 


environment PASAR 


Budak kecik nages melalak tegah jalan kehilangan parents ada gak nak belon tak dapat macam guwa... Tapi sekarang hanya pak cik gan mak cik jerr ke hulur hilir cari barang harian example ikan sepat dua tiga kilo tak pun cari sawi, kangkung, seikat dua.... Zaman dah berubah =) 
Sekarang, pasar pun dah gaya singapura baru lepas kena langgar todak jerr.. Macam Mahsuri sumpah sekali pasar jadi padang jarak padang tekukur kukur kur kur(begema)
Macam pekan koboi pun ada gak.. Adoii pasar kat tempat jannah tak hidup langsung macam malap menanti pejam jerrr..

Pasar kat area ni yang masih wujut hanya Pasar keratong 1, 2,3,4 ... Bandaar Tun Razak. and Pasar Muadzam Shah.. Pasar malam hanya dekat Muadzam jerr.. Pasar lain buka sampai pukul 6 tapi perniaga mula niaga pukul 3 petang.. Sekejap jerr kan pasar ni buka ???. Den dulu rasa kecewa gak, napa la pasar kat sini tak sampai malam .. Lama2 dah lali den pun jalankan hidup seperti biasa. 

Kalau gi pasar mesti nak beli bukan2 dah macam gi BAZAR mata rambang semacam dengan makanan jerr.. Sinonim gan pasar..
1. Buger
2.Ayam Goreng
3.Keropok leko
4.Pedal ayam berempah..
5. Yong Tau Fu (btol k den eja ni)
6.Ayak tebu

Hoooo nak senaraikan memang tak ada ler. Nampak sangat sempit kan, makanan jer dipikir padahal kat pasar macam-macam ada selari dengan kata-kata Pak Nil "Macam macam ada".. Hiiiiiiiiii 

.. Kalau Jannah ada RM 2 pun dah boleh nak gi pasar, dapat2 air secawan dengan keropok singgit sudah.
Anda pulak??? Benda apa yang terlintas kat horizontal fikiran korang tu????Cerr share nak tau gak, mana tau boleh bawak gi pasar lain kali.. hihihi

Nota Tapak Kaki ; Tak sabar nak gi bazar ramadhan nak negok ayam bogel =P

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Monday, 2 July 2012

Kelambu


Halloooo.. intro??? emmm tak da la.. straight je la ekkk.. Merujuk kepada tajuk entri maybe setengah daripada pasca merdeka tak kenal KELAMBU

MAKSUD KELAMBU!!!!
Suasana KELAM + lemBU = KELAMBU

Adik-adik oiii salah tu..  Akak tau kebiasanya bebudak muda remaja ni tak kenal Kelambu. Adakalanya sama je dengan bebudak tua yang duduk kat bandar besar pun tak tau apa itu kelambu.. Peribahasa pernah berkata-kata marahkan nyamuk KELABU dibakar..
Yang tu den rasa ang semua tau kan..

Tak perlu tunding jari ke mana mana pihak jika anda tak kenal kelabu.. Anak buah Jannah pun tak kenal kelabu. Zaman kecik depa dulu Jannah ingat lagi first time depa negok kelambu.. Depa habaq nenek depa (mak jannah la tu) pasang khemah dalam bilik.. Tak pe2 dimaafkan.. Bebudak katakan..

Tak kenal maka tak cinta.. Ayat pak we ang =P
Meh si Jannah tunjukkan KELAMBU.. Jannah pun Google image je . hihihi

Gambar hiasan

Ha sekarang dah negok kan... Agak-agak jatuh cinta tak???
Dua tiga minggu lepas ada individu dari Kementerian Kesihatan datang rumah Jannah, kacak orangnyerr . Katanya buat bancian kesihatan tibe2 beliau mebgeluarkan 2 bungkus suatu dari karung guni .. Jeng jeng tak surprise pun kan korang mesti boleh jangka apa yang dikeluarkan???
Apa lagi kalau bukan KELAMBU.. Maybe tuk langkah keselamatan DENGGI KK dengan besar hati bagi penduduk kelambu.. Kesahihan tak dapat dipastikan tak sempat nak tanya kat individu  tersebut sebab dah bla dulu.. Hihihi

Kebaikan Kelambu..???? Den yang dah hidup 17 tahun lebih ni dan dah mengunakan kelambu hampir separuh usia den berpendapat banyak kelebihan yang kita perolehi.. Antaranya, bak kata orang irama dan lagu tak dapat dipisahkan begitu juga nyamuk dan kelambu... Siapa tak kenal nyamuk??? Gi google image sendiri.. Secara langsung, kalau kita mengunakan kelambu ketika tidur dapat mengelakan nyamuk menikmati darah kita yang tak dinafikan kesedapannya oleh golongan bangsawan nyamuk.

Seterusnya, kelabu juga dapat mengawal suhu dalam kelambu. Maaf ayat belit... Soo tak rasa terlalu sejuk bila embun jantan mula menitis.. Tapi kalau hari panas semacam bawak je la kipas masuk sekali dalam kelambu tu.  =P

Sebenarnya, Jananh dah lama tak mengunakan kelambu ni.. Tapi malam tadi tibe2 Jannah ada kat dalam kelambu plak.. Jeng jeng..
Sejujurnya my mom penat dah suruh Jannah pasang kelambu dalam bilik masa tidur..Hal ini demikian mak selalu cakap banyak nyamuk tapi Jannah kalau dah tidur memang tak perasan dah nyamuk2 ni.. Mak Jannah anti dengan nyamuk memang tak boleh nak buat geng .. Hihihi Even duduk depan TV pun Mak akan suruh nyalakan ubat nyamuk cap MOSFLY kat tepi tangga dapur..


Xda ni, mak guna RIDSECT

Dah lama mak suruh pakai kelambu..
 Nak buat macam mana kan, sebagai budak remaja lagi muda.. Kihkihkih den dok pasang kelambu.. Setakat nak derma darah sikit apahal sangat kat nyamuk2 tu kasi kekalkan generasi nyamuk agar tak pupus ditelan zaman konkrit ni..
Malam tadi tak berapa sihat so Mak menyelinap masok bilik Jannah pasangkan kelabu. Time Jannah tengah tidur lena serious tak perasan..
Mak selalu buat tanpa disuruh untuk kebaikan anak dia yang cute ni.. Anak biasanya liat nak buat apa yang mak suruh.. k Jannah sorang jerr macam tu?? hikhikhik
Sayang Mak.. 

Nota Buku Lali : Hanya nyamuk betina menghisap darah

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...