Wednesday, 4 July 2012

Ada apa dengan Pasar??


Taniah sebab dah sampai kat blog Jannah.. Sesungguhnya jannah bebesar hati dengan ketibaan anda ke blog Jannah ni....

Serious tindakan duduk rumah ni kadang kala boleh seseorang tu rasa bosan tahap parah. Lagi human being cam den ni hanya reti duduk rumah jerr tak reti-reti nak keluar. Nyesal tu idak lerr cuma kecewa jerr... Naseb ada belog ang semua ada, takda la den nak bosan sangat..

Semalam hari ni, lusa, tulat, deret hari ada jerr pasar dekat sini natijahnyerr Jannah tak pergi pun.. My dad selalu ambik list order jerr beliau yang gi boli.. Ingat lagi zaman kegemilangan pasar time den kecik2 dulu.. Ramai bebenor yang pergi pasar, meriah gitu.. 


environment PASAR 


Budak kecik nages melalak tegah jalan kehilangan parents ada gak nak belon tak dapat macam guwa... Tapi sekarang hanya pak cik gan mak cik jerr ke hulur hilir cari barang harian example ikan sepat dua tiga kilo tak pun cari sawi, kangkung, seikat dua.... Zaman dah berubah =) 
Sekarang, pasar pun dah gaya singapura baru lepas kena langgar todak jerr.. Macam Mahsuri sumpah sekali pasar jadi padang jarak padang tekukur kukur kur kur(begema)
Macam pekan koboi pun ada gak.. Adoii pasar kat tempat jannah tak hidup langsung macam malap menanti pejam jerrr..

Pasar kat area ni yang masih wujut hanya Pasar keratong 1, 2,3,4 ... Bandaar Tun Razak. and Pasar Muadzam Shah.. Pasar malam hanya dekat Muadzam jerr.. Pasar lain buka sampai pukul 6 tapi perniaga mula niaga pukul 3 petang.. Sekejap jerr kan pasar ni buka ???. Den dulu rasa kecewa gak, napa la pasar kat sini tak sampai malam .. Lama2 dah lali den pun jalankan hidup seperti biasa. 

Kalau gi pasar mesti nak beli bukan2 dah macam gi BAZAR mata rambang semacam dengan makanan jerr.. Sinonim gan pasar..
1. Buger
2.Ayam Goreng
3.Keropok leko
4.Pedal ayam berempah..
5. Yong Tau Fu (btol k den eja ni)
6.Ayak tebu

Hoooo nak senaraikan memang tak ada ler. Nampak sangat sempit kan, makanan jer dipikir padahal kat pasar macam-macam ada selari dengan kata-kata Pak Nil "Macam macam ada".. Hiiiiiiiiii 

.. Kalau Jannah ada RM 2 pun dah boleh nak gi pasar, dapat2 air secawan dengan keropok singgit sudah.
Anda pulak??? Benda apa yang terlintas kat horizontal fikiran korang tu????Cerr share nak tau gak, mana tau boleh bawak gi pasar lain kali.. hihihi

Nota Tapak Kaki ; Tak sabar nak gi bazar ramadhan nak negok ayam bogel =P

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

18 comments:

leakedknowledge said...

ni bukan pasar xseberapa nk malam mcm pasar malam la ek...gi pasar, mmg xtau nk bli apa dh asyik bli makanan yg sama jer..fuuu.last2 bli juga sbb dh xdak benda lain yg nk dbeli

fyna said...

klu fyna, fyna suke keropok lekor, rangka ayam... n macam2 lg..

miss fluffy said...

sy pun ske gak g p.mlm..takde duit dpt cuci mata pun okeyyy lah...wahaha;p

Zati Novelis said...

Yeah bazaar Ramadhann ! :D

Boni JLL3 said...

saya kalau pergi pasar maalam, beli cendol je..hehe.. 2 wajib tu

JaNnaH said...

pasar petang.. =)
Same la.. balik2 bnda yang sama tapi abes gak beringit-ringit =(

JaNnaH said...

kite beh jd geng gi pasar ni... huhuhu

JaNnaH said...

cuci mata ngok makanan.. hihihi

JaNnaH said...

yeah ayam golek!!! =P

JaNnaH said...

pasar ptg tadi bei cendol gak.. dok sedap plak.. =(

Nong Andy said...

datang buat lawatan rasmi :)

o.. cendol juga jadi pilihan pada bazaar ramadhan :D

NAL said...

NAL suka beli ayam percik..tu memang kemestian :)

Fatihah said...

yong tau foo ! sedapnyaaa :D

Fakhrul Haiyin said...

suka kropok lekor n laksa penang. grrr. sodap. hehe. tp laksa penang susah kott nk cari kat sabah ni. erkk.

JaNnaH said...

time kaseh dtg ... Laici kang kalau gi bazar ag sedap..

JaNnaH said...

ayam percik sunat tuk jannah .. hikhik

JaNnaH said...

tau takpe.. sos die sedap...

JaNnaH said...

makan a aksa sabah.. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...