Monday, 2 July 2012

Kelambu


Halloooo.. intro??? emmm tak da la.. straight je la ekkk.. Merujuk kepada tajuk entri maybe setengah daripada pasca merdeka tak kenal KELAMBU

MAKSUD KELAMBU!!!!
Suasana KELAM + lemBU = KELAMBU

Adik-adik oiii salah tu..  Akak tau kebiasanya bebudak muda remaja ni tak kenal Kelambu. Adakalanya sama je dengan bebudak tua yang duduk kat bandar besar pun tak tau apa itu kelambu.. Peribahasa pernah berkata-kata marahkan nyamuk KELABU dibakar..
Yang tu den rasa ang semua tau kan..

Tak perlu tunding jari ke mana mana pihak jika anda tak kenal kelabu.. Anak buah Jannah pun tak kenal kelabu. Zaman kecik depa dulu Jannah ingat lagi first time depa negok kelambu.. Depa habaq nenek depa (mak jannah la tu) pasang khemah dalam bilik.. Tak pe2 dimaafkan.. Bebudak katakan..

Tak kenal maka tak cinta.. Ayat pak we ang =P
Meh si Jannah tunjukkan KELAMBU.. Jannah pun Google image je . hihihi

Gambar hiasan

Ha sekarang dah negok kan... Agak-agak jatuh cinta tak???
Dua tiga minggu lepas ada individu dari Kementerian Kesihatan datang rumah Jannah, kacak orangnyerr . Katanya buat bancian kesihatan tibe2 beliau mebgeluarkan 2 bungkus suatu dari karung guni .. Jeng jeng tak surprise pun kan korang mesti boleh jangka apa yang dikeluarkan???
Apa lagi kalau bukan KELAMBU.. Maybe tuk langkah keselamatan DENGGI KK dengan besar hati bagi penduduk kelambu.. Kesahihan tak dapat dipastikan tak sempat nak tanya kat individu  tersebut sebab dah bla dulu.. Hihihi

Kebaikan Kelambu..???? Den yang dah hidup 17 tahun lebih ni dan dah mengunakan kelambu hampir separuh usia den berpendapat banyak kelebihan yang kita perolehi.. Antaranya, bak kata orang irama dan lagu tak dapat dipisahkan begitu juga nyamuk dan kelambu... Siapa tak kenal nyamuk??? Gi google image sendiri.. Secara langsung, kalau kita mengunakan kelambu ketika tidur dapat mengelakan nyamuk menikmati darah kita yang tak dinafikan kesedapannya oleh golongan bangsawan nyamuk.

Seterusnya, kelabu juga dapat mengawal suhu dalam kelambu. Maaf ayat belit... Soo tak rasa terlalu sejuk bila embun jantan mula menitis.. Tapi kalau hari panas semacam bawak je la kipas masuk sekali dalam kelambu tu.  =P

Sebenarnya, Jananh dah lama tak mengunakan kelambu ni.. Tapi malam tadi tibe2 Jannah ada kat dalam kelambu plak.. Jeng jeng..
Sejujurnya my mom penat dah suruh Jannah pasang kelambu dalam bilik masa tidur..Hal ini demikian mak selalu cakap banyak nyamuk tapi Jannah kalau dah tidur memang tak perasan dah nyamuk2 ni.. Mak Jannah anti dengan nyamuk memang tak boleh nak buat geng .. Hihihi Even duduk depan TV pun Mak akan suruh nyalakan ubat nyamuk cap MOSFLY kat tepi tangga dapur..


Xda ni, mak guna RIDSECT

Dah lama mak suruh pakai kelambu..
 Nak buat macam mana kan, sebagai budak remaja lagi muda.. Kihkihkih den dok pasang kelambu.. Setakat nak derma darah sikit apahal sangat kat nyamuk2 tu kasi kekalkan generasi nyamuk agar tak pupus ditelan zaman konkrit ni..
Malam tadi tak berapa sihat so Mak menyelinap masok bilik Jannah pasangkan kelabu. Time Jannah tengah tidur lena serious tak perasan..
Mak selalu buat tanpa disuruh untuk kebaikan anak dia yang cute ni.. Anak biasanya liat nak buat apa yang mak suruh.. k Jannah sorang jerr macam tu?? hikhikhik
Sayang Mak.. 

Nota Buku Lali : Hanya nyamuk betina menghisap darah

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

28 comments:

dhiashahida said...

cakap sal kelambu ni teringat masa kita zaman2 kegemilangan dulu....arwah wan kalau nak tido mesti pasangkan kelambu tuk kita..:)

leakedknowledge said...

haha...noltagia sungguh kelambu dgn ubat nyamuk..skrg xpakai dh sbb bukak kipas full speed...tp still ada jgk nyamuk mghinggap...tabah sungguh nyamuk berkenaan mgharung ribut taufan angin dari kipas semata2 setitis darah..kekeke

KorN said...

kelam + lembu = kelambu? memandai lah ang.. hahaha... aku x penah pkai kelambu pon.. panas kot...

~~oOpEt~~ said...

haha.. bagus kelambu nh.. tp pet mmg xpandai tido dlm kelambu.. rasa menakutkn :D

CikMai said...

teringin pulak nak pasang kelambu kt umah.eheee

JaNnaH said...

sekarang dah kurang gemilang dah... huhuhu

JaNnaH said...

ha3 tau xpe cam tu la den gak.. sama la kito..

JaNnaH said...

memang lorh klu duk kat tmpt panas.. den duk kat kampung sejuk memanjang selimut je temankan den

JaNnaH said...

ada plak gtu.. spatotnyer rase selamat cikit org luar x nmpk org yg dlm kelambu

JaNnaH said...

cari la.. ada yg single punya.. klu kelambu pengantin ag smart kowt..

Boni JLL3 said...

hahaha.. sapa cakap tak kenal kelambu..dulu top ni.sekarang pun masih ada yang pakai lagi tau

hairy said...

saya da elambu kat kg...haha..msih smpn lg ;-)

miss fluffy said...

pembiakan nyamuk yg smkin melampau..hehe kat rumah pun guna kelambu..kalau tak, jgn harap boleh tdo nyenyak..haishh..hehe

amranaiman said...

kementrian kesihatan dtg bg kelambu?? bia betik :P

Amirul Verdasco Nadzri said...

aku boleh geng ngan mak ang pasal aku pun anti gila ngan nyamuk. hehe.. aku memang berniat nak guna menda alah nih, tapi pasal aku tido kat ruang tamu, so, tak sesuai plak..huhu sikit punya besar kot.

**takde ke style cam baby punya tapi untuk orang dewasa?? huhuhu

JaNnaH said...

jannah la orang yg pkai tuuu.. hihik terpakse pakai =)

JaNnaH said...

kat kg je la dpt pkai. kg sejuk skit dr banda.. populasi nyamuk kat kg pun ag byak.. huhuhu

JaNnaH said...

tau xpe.. ada saje nyamuk.. nyampah

JaNnaH said...

ha tu a.. area uma jannah je depa bagi.. cam pelik jerrr..

JaNnaH said...

first ang jd baby balik a tak pun ang pasang khemah camping jerr.. kih3

wan niahix said...

haha... kelambu la... susah nyamuk nk masuk tu... ^^,
teringat mase atok masih ade dulu... dia selalu pakai kelambu...

Siti Arfah said...

wah kelambu.. siyes lm x guna bnda ni. sy knl tau~ hehe. kecik2 dlu slalu guna.. bez je dok dlm kelambu tu.. Tido pn nyenyak je.. bezz^^

Aien Alien said...

lama gila dah tak tidur dalam kelambu. dulu kecik2 selalu sangat kalau kat kampung...hehe

JaNnaH said...

kelambu ni mmg dekat dengan org2 lama.. huhuhu

JaNnaH said...

cam bekhemah pun ada kn2.. huhuhu

JaNnaH said...

mmg sesuai kat kg je pkai.. bnda klu pkai klambu pastikn bilik ada aircon.. hikhikhik

Amirul Verdasco Nadzri said...

bernas sungguh cadangan tuan hamba..huhu

zera eira said...

ta pernah guna kelambu tu huiii. memory nyaaaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...