Friday, 23 March 2012

My result

hallloo..

rase ketinggalan lak baru wat entri pasal result SPM.. Ni semua sebab saya baru boleh ambik resultnyerr semalam.. Sedih jerr tak dapat jumpe kawan2..

Sekarang tegah kepenatan mane tidaknyer semalam ambik reult kat Pahang hari dah kena balik Klang balik.. Penat betul2 penat... Zzzzzzz...

Alhamdulilah result ok.. Syukur tak ada huruf G kat slip SPM saya.. My dad paling gembira. I pun tompang gembire.. Hummm Memandangkan teknologi dah agak kehadapan sikit sekarang bebudak boleh check guna sistem SMS je... bukan itu lebih mudah???  Bile sistem tu bagi respon .. Jeng3.. Kejot la gak.. Emm memang x diduga api menjadi bara.. Lalalala  .. mula2 gelisah bagai nak rak sebelum ambik result tu... huhhhhhcam tak percaya je respon SMS ... akhirnye teke teki terjawab.. 

Apabila saya berbaju jersi warne biru gan seluar jean.. Sory cikgu2 tak berniat pun pergi sekolah dengan pakaian yang tak formal langsung tu.. Turun dari bas terus berlari ke sekolah ..Tu pasal pakai baju jersi nampak confident cikit.. 

Kaki melangkah longlai jer.. Maklum la pukul 2 ptg kot.. Panas tuuuuu.. masok je pejabat terukir senyuman kerang busuk aku kat pegawai pentadbir .. Huh dup dap jatung den.. Peluh jantan pun berpusu-pusu keluar.. Mengigil bila nak cakap nak ambik slip SPM.. errr penanggan SPM tol la.,..

Nasib SMS tu tak tipu kalau tak malu jerr..  Alhamdulilah result tak sehampeh slip peksa yang lepas2.. Boleh la wat my parent senyum kejap..

Pusing kanan pusing kiri pandang depan pandang belakang .. Saya budak lepasan SPM.. wohooo selangkah lagi kehadapan... Nak gi mane yer lepas ni... Huhuhu


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Tuesday, 20 March 2012

sANE sini ResULt

Assalamualaikum kepada umat Islam..

Seperti anda , dia dan kamu tahu esok result SPM 2011 keluar.. Aduhhh bukak hanset orang send SMS berbauresult SPM.. bukak fb ape tah kan lagi macam2 status dipostkan oleh budak2 bakal lepasan SPM..  hUMM TEKANAN TEKANAN!!!!

Nak try tido pun dah gelisah jer... Wadohhhhh Ape semua ni????  Setakat ambik result jer pun kan2... ??? Nape perlu cuak?? RILEK SUDAH... hemmm  memang cam yer rasenyer??? entri NI pun dah tunggang langgang.. kUsuT..

X boleh tunda k??? Hadoi... Esok saya check gune SMS JERR... nanti ambik slip result kat pejabat sekolah jer.. So sad... Mesti lain perasaan.. Sebelum ni masok pejabat ambik kapur je maklum la AJK kapur kelas....

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Friday, 16 March 2012

Abang Saya

assalamualaikumm..

Kalau dah start menaip mesti tak sah kalau tak tekan punat BACKSPACE kan2..
Hadoiii... Emmm nak citer pasal isu semasa tak da masa lak nak mengeldah internet ni.. Lagi pun dah tau mesti blogger yang lain dah lama update .. Terasa jugak diri ni ketinggalan dibawa arus zaman.. Mane tak nyer kalau balik keje dah tak sempat nak online.. Berita Tv3 tu pun dah lama tak negok. Hummm ada lagi k pembaca berita yang kacak tu ???? lalalalala..

Panjang lebar melalut baru dapat idea nak share gan korang.. Kalau kat blog saya ni semua cerita pasal life jer.. Tak sempat nak korek idea jauh2..  Hari nie nak wat dedikasi kat blog ni tuk ABANG2 KANDUNG saya ..Humm first of all nak bagitau semua abang2 saya dah tak bujang.. Secara langsung lengkap la menantu mak saya.. Cakap perihal abang2 sya ni lupa lak nak bagitau kamu orang yang saya ada ada 3 oranag abang daripada 6 orang adik beradik.. Alhamdulilah kami dilahirkan semua cukup sifat.. Cuma yang bongsu tu ada macam ada kurangnyer lak.. Saya anak bongsu dari 6 orang adik beradik ..

Anak mak bapak saya yang sulong lelaki.. Nama beliau ..... Biarlah rasia begitu gak dengan abang ke-2.. huhuhu..
Sbenarnye entri dedikasi tuk abang yang atas saya... Ok fine jarak umur kami 9 tahun menyebabkan saya tak kacip dengan beliau. Jangan salahkan jarak usia.. Ni semua takdir Ilahi. Dari kecik kami memang tak ngam bak kate perpatah melayu bagai anjing dan kucing .. Waktu kecik2 dedulu jujur saya ngaku PHD ( perasaan hasad dengki) dengan dia macam gunung berapi yang keluarkan lahar,.. Adat la kot..

Sejak 2004 sampai disember 2011 kami duduk sebumbung.. akhirnyea saya ambik keputusan bla dari rumah tu .. Nak lari jauh2 sebab mak cik sebelah rumah tak bagi sup tulang.. Wekkkkks tak heran la setakat sup tulang... Hi3 sebenarnya try hidup sendiri. Humm.. lastly I merana.. Sedihnyerr...

 Chopppp Seingat saya nama abang saya tu. Ahmad Johan Bin Mohammed Zahari.. Tu pun rasa2 jer ntah betul k tdak nama die.. hi3..

Post la sekeping muke beliau, Time kenduri beliau.. Akhirnyer kahwin gak abang saya ni..


Alamak gamba ni.. Cam tak clean n clear jerr.. Nah ambik ni gamba raya tahun lepas..

Yang pakai baju hijau lumut tu diaaaaa..
1 je kami sama.. Mak Bapak kami orang yang sama .. Kih3..
Saya berani tulis entri pasal beliau coz tau dia takkan tau akan kehadiran blogspot ni walaupun saya guna line internet beliau.. =p Walaubagaimanapun kami still blood and meat

P/S: air yang dicencang tak akan putus.. 

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Wednesday, 14 March 2012

Nak Ambik Result???

...................................

Kawan yang seangkatan dangan saya mesti tak sabar nak ambik result.. Yerr dak?? Mane tak nyer dah 3 bulan berlalu.. Sekarang baru nak tau keputusan nyer.. Segala usaha yang telah kite curahkan.. Ape la hasil agaknyer .. Busuk tau wangie???  Duk dap duk dap.. Jer kan2 

eRRRRRRRRRR ... Info yang sampai kat telinga saya macam-macam sekejap 22 sekajap agi 21.. Boleh cakap yang betul2 tak ???? Hummm pikir nak balik ambik slip result pun dah bertakung air mate kat kelopak mata.. Kadang2 melimpah keluar gak.. Mana tak nyerr dengan cuti suam suam suku ni.. Perjalanan yang jauh harus dilalui sebelum sampai kat depan pagar sekolah belum lagi kena jalan ke pejabat sekolah. Tu atu hal ag... Tarikh tu tengah bulan.. Duit dalam poket tinggal sisa je.. Waduh2... Berat kepala nie memikirkannyer...Tak terbayang sesaknyer KTM.. Hemm rase macam air mata start bertakung balik jer... Makkkkkk Bapakkkk ambik la saya !!!!! Tak mampu harungi jalanraya ni dengan kenderaan awam.. Tak biasa.. Dammm mengada-ngada (~_~)V

Jauhnyer KERATONG 5.. agak bape ribu km yerr?? tak pernah tepikir lak,... Kan best kalau ada superhero boleh balik sekelip mata.. Tadi kan kite nages.. Benda macam tu tak perlu dibanggakan pon kan... tapikan ada kawan kite bagi kite gule2 konon nak pujuk kite la tu.. Hemm thaz my fren love u... Hummm kat sini kite ada kawan dua tiga jerr tak macam kat KERATONG.. awak tau saya RINDU kawan kite .. Dengan MUSUH2 kite pun kite rindu sangat2 macam banyak gak musuh saya ni kan.. huhuhu.,. Peluang jumpe dieorang macam tipis jerr.. Kite beli tiket 22.. result ambik 21..  Ok fine memang tipis la nak jumpe dieorang yang kurindui... 

Entri ni jujur dari lubuk hati kite paling kucar sekarang... ku cuba lalui dengan tenang dan penoh kesabaran..Semoga dapat diharungi... Seyes so complicated ... Naseb family tak campak kite letak kat hutan suruh bedikari... Ntah macam mane nak teruskan hidup letak kat tempat cam ni pun dah terseksa.. Hummmm mama papa tolong la aku yang sedang binggung,.


Susahnyerrrrrrrrrrr .....
Walau boleh check gune sistem SMS tapi tak puas hati la tak nengok slip nyer.. Yerr dak??? hummmmm (T_T)V

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Thursday, 8 March 2012

Perjalan Hidup seorang SAYA

Hello...
Assalamualaikum pembuka bicara. Yang berhormat pembaca blog saya, Yang dikasihi rakan blogger saya, dan Yang paling saya sayang awak la... Just kidding.. =p

Start jejari ni menaip.. Mesti idea yang saya kumpul berhari-hari tu hilang begitu sahaja. K la dari buang masa nak fikir balik apa yang dah terlupa tu.. Saya dengan rasa takbur and riaknyer merasa nak share peningkatan diri saya selama mana saya hidup dimuka bumi yang fana ni...

Start dari saya lahir.. Segar lagi dalam ingatan saya. Sejurus saya keluar ke dunia realiti ini seseorang telah memukul saya..  By the away  tu sebenarnya procedura semua doktor  memastikan baby yang baru lahir dalam keadaan hidup.. Ok bermula la tangisan pertama saya di muka bumi cukup untuk memberitahu pukulan doktor tu memang hauliau. Seterusnya, seperti baby yang lain juga saya hanya mintak susu and tido.. Tu je baby tau wat masa tu tak pandai lagi nak mintak nasi ayam, KFC mahupun MCD.

Hari demi hari, Tahun demi tahun berlalu.. Tiba la masa saya menceburi alam persekolahan sama seperti kawan-kawan yang seangkatan dengan saya. Zaman bermain lari-lari memang tak dapat ditinggalkan sebab baru masuk tadika je pun. Memang galok main lari-lari boys and girls mase tu sama je.. Baik comel or comot kami sental je... memang tak pilih kawan.. Yerrr dak??? Tapi sekarang , nak main lari-lari???? Emmm baik kahwin lari jerr.. Kidding .. Say bye bye zaman tu..

 Dari tadika bawak ke sekolah rendah , lepas tu sekolah menegah, now saya depan PC duduk menaip.. Tapiiii memori zaman-zaman dulu still kuat dalam akar saraf kat otak saya.. Owh peningakatan hidup sya??? Dari seorang girls to be teenager. So complicated. Orang cakap girls cepat matang dari boys.. But ... Apa tu matang ???? Matang yang cuba saya maksudkan adalah cara berfikir and personaliti... Harap matang tu datang kat saya..

Peningakatan paling besar dalam hidup saya.. Dulu kalau mimpi hantu mesti nak terjerit-jerit macam dalam filem melayu . Biasa la budak-budak senang terpengaruh dengan media massa.. Hahahaa ketawa dengan bangganyer .. Sekang tidak lagi sejak saya pandai bace ayat kursi dalam mimpi pun saya baca.. Tapi kadang-kadang tak jalan gak coz ngatuk sangat buat tak tahu sudah dengan hantu2 yang muncul dalam mimpi.. Tapi paling sedih .. Penghijrahan paling besar adalah pengasingan bilik tidur gan mama and papa.. Saya dah tak dapat boboq dengan my Mama dah.. I miss u mama.. Tu pun kire peningkatan la gak kan...

Alam persekolahan ke alam pekerjaan .. Walau pekerjaan tu sementara cukup mengajar saya erti susah payah mencari rezeki.. Baru terbayang-bayang wajah kerut bapak penat balik dari kerje.. Mak pun saya terbayang-bayang penat buat kerje rumah yang tak penah sudah sudah.. Hemm kerje suri rumah yang paling penat yerr dak??? Ingat2 balik entri lepas-lepas.. pikir duit poket jerr .. Lagi-lagi my papa tu dah berumur.. Emm ada entri citer pasal keje beliau.. Sebalik sepasang boot

Hari entri more kepada emotional... Ketensionan jauh dari family membuat diri saya terseksa.



saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Friday, 2 March 2012

Jerawat

Assalamualaikummmm...


Hemmmm dah lame x update blog kan2... Sekali jejak kat sini jejari yang cubby ni meronta-ronta nak menaip kat keyboard ...maklum la sebagai manusia biasa guwa jeles gak sama lu owang yang always dok update blog tanpa jemu-jemu.. Guwa jelez ...serius guwa ckap guwa jeles same lu orang.,..

Intro bapak ganaz.. Tapi kalau lu owang nak cakap intro gua tak ganaz mane pun... Apa guwa boleh wat pun.. Just redha je la keganasan yang cuba guwa tunjukkan tak teserlah yer dak????? 

Ok kite terus kepada tajuk utama entri ni... Macam guwa belajo dedulu waktu sekolah seingat guwa form 3 subjek sains chapter 6 or 7... Paham-paham jola yerrr guwa malaz nak refresh balik dah lama guwa tinggalkan.. Ni pun tinggal sisa-sisa yang penting je dalam pale otak guwa...  Mengikut fakta yang guwa ingat.. Jerawat akan tumbuh bila dah seseorang tu mencapai ..... emmm senang citer bila baligh .. macam kisah lagenda aku dengar dari orang ramai semua cakap ni disebab oleh faktor perubahan hormone... Kesahihannyer guwa tak pasti.. Tu la sibuk cikgu bio guwa terangkan pasal hormone2 guwa boleh wat taik mate lak... Dammmm.. Susah terhantuk baru nak mengadah memang tak da gunanyerr...




Sesetengah girls yang kat luar tu anti giler dengan jerawat.. Sebabnyer guwa pun tak tau pasal dieorang tak suka jerawat... Bagi guwa jerawat melambangkan  kematangan seseorang tapi tak da la sampai boleh dibangga-bangga .. Example... Korang gi kecoh 1 kelas yang ada baby jerawat baru tumbuh kat muka lu owang.. macam guwa selalu wat dedulu kala.. dammm.. Jangan bagitau orang tau yang dulu biarlah berlalu..

Hemm ada gak yang cakap makan kacang boleh menyebabkan jerawat tumbuh... Yela tu... Guwa kalau makan kacang just muke gatal2 je.. tak lebih dari tu pun... sebenarnyerr guwa tak tau nak update pe dah... alang-alang ada baby jerawat baru tunas kat muka ni guwa update la pasal jerawat...Punye banyak guwa membebel..  ni ha guwa share petua nyerr... guwa copy paste jer... hemm jahat kah guwa???? ni semua demi share information gan lu owang tau.. huhuhuhuhu =p 
jom sama2 kita amalkan .. semoga hilang la parasit kat muke tuuu..


Petua 1 : Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan.

Petua 2 : Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Amalkan selama seminggu.

Petua 3 : Ambil 10 helai daun sireh muda, Bersihkan dan tumbuk lumat. Muka hendaklah dibersihkan dengan air suam dan sapukan sireh pada muka terutama di bahagian bekas jerawat. Biarkan kira-kira setengah jam atau hingga kering. Cuci muka bersih-bersih dan lap kering. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 4 : Selain daripada ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga juga boleh digunakan untuk menghilangkan tanda hitam parut jerawat di muka. Caranya ialah dengan mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk dan air secukupnya. Pupukkan adunan tersebut di tempat tanda hitam parut jerawat di muka anda setiap hari atau setiap malam sebelum tidur. Campuran kisaran pegaga dan bedak sejuk tersebut boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan memasukkannya ke dalam botol yang kering.

Petua 5 : Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Esoknya, cucilah dengan air suam.

Petua 6 : Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 7 : Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam

Harap anda tehibur dengan tips yang guwa share nie.... K bye bye jumpa dilain mase .. hari dan ditempat lain.. akhir kalam, selamat mencuba .. wassalam

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...