Thursday, 12 July 2012

Ajal dan Maut

Hello U all.. Waa Jannah tak cukup tidur.. Persetankan mata yang ngada2 ni. Sebenarnya Jannah terjage dari tidur tibe-tibe...
" Kak Rohhh... Oh kak Roh bangun2 ..."
Ada orang seru nama mak jannah la.. Kejut den dengan berani lagi takut den buka tingkap bilik...
Ohhh Mak Cik Sebelah ... Nama mak Jannah Rahemah.. Slang orang jawa jadi Rohimah .. So mak Jannah dipanggel dengan nickname ROH...
Tujuan beliau memanggil mak Jannah adlah untuk mintak mak den teman ke rumah arwah Pak Cik selang 3 rumah dari rumah kami.. Ye la pukul 4 pagi dah la rumah arwah tak da orang anaknya tak sampai lagi.. Wahhh terasa hidup bermasyarakat sangat.. Sanggup turun pagi2 buta.. Jannah memang dah terjaga dari pukul 3 pagi sebab susah nak tidur...
Bila mak dah keluar.. Mak pun setuju nak pergi ke rumah tersebut .. Dengan pantas aku menyampu
"Adik nak ikot boleh??"
"Ha jom jela" Kata2 mak cik tu..
Cuci muka je muka terus keluar.. Wahh semua jiran bagi kerjasama..
Jannah yang mamai pun berjalan dalam samar-samar pagi yang sungguh nian..
Dicelah2 kesunyian terbit dalam hati den yang still lagi ting tong.. Betul k??? pak cik tu dah meninggal...Cam tak caya.... Ingat lagi kata-kata orang yang berumur

-Ajal dan jodoh ketentuan tuhan
-Ajal tak boleh dilambatkan mahupun dipercepatkan sesaat
-Semua yang hidup pasti menemui kematian
-SEKSA KUBUR
-SEKSA AKHIRAT
-Timbangan baik dan buruk

Kata-kata diatas adaptasi dari nenek rumah sebelah kanan rumah Jannah belasan tahun lepas..Nenek tu pun dah tak tinggal sini lagi dah dengar citer dah duduk kat kerusi roda sebab uzur..
Cepat masa beputar tak terasa ... K Jannah yang alpa..

Jannah dah lama tak ziarah jenazah padahal kat kampung ni kadang-kadang tiap hari ada jer yang pergi menghadap Ilahi..
Banyak kebaikan ziarah jenazah selain daripada mengerat silathurahim, memupuk semagat kerjasama, membuat fardu kifayah, aishhhh macam2 lagi la..
Tadi tak nampak pun budak2 muda.. Yang ado mak cik pak cik..
Jannah ziarah sebab nak tahu macam mana uruskan jenazah,, Nak tunggu kursus jenazah zaman bila plak.. Hemmm... Tiap langkah pak cik and mak cik Jannah perhati dari jauh.. Minat tu kadang2 datang juga tapi tak sure nak lakukannya.. Nanti ada plak mak cik bergosip Jannah mengedik mencari publicity murahan plak..

Sebelum Jannah lupa... Sama2 kita sedekahkan Al-Fathiha kepada arwah Pak Cik Manhuri .. Walau korang tak kenal kitakan sesama Islam .. Ape salah bagi 3 4 minit bace surah tersebut yang penting iklas..
=)

Time kite nanti tak tau plak sapa jer yang sudi sedekahkan Al-Fathiha kat kita ...
Mengenang naseb...... (~_~)v
Suatu hari nanti kita pun pergi tempat yang sama.. 


saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

3 comments:

Zati Novelis said...

Innalillahhh ...
Bagus ada semangat bermasyarakatt ...

Sayidah Nafisah Ruslan said...

ajal maut semua ditangan tuhan..
kita tak tahu bila turn kita pula.. huhu

O CIKTEDDY said...

entri ni brkesan utk cik..muhasabah diri -,-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...