Saturday, 25 August 2012

kasih mak

Hai para2 ibu...  
Humm best k jadi ibu ekk??? Jannah tanya macam tu bukan Jannah nak jadi ibu...
Tapi jannah teringat zaman kecik dulu jannah ada sorang je mak taraf dia sama jerr macam mama, umi or mami korang... Emak Jannah ....
Ermmm Adek sayang mak sangat2... 
Bila teringat zaman dulu adek tak boleh sekat air mata sebab terlalu indah sangat tapi sayang benda semua tu tak boleh berulang .. Adek sedar adek dah besar ...mak pon tau kan adek tak boleh nak manja macam dulu walaupon sekarang adek still manja lagi.. akkkks..
Mak adek ingat first time mak anta adek gi sekolah.. Huhhhh,,, adik tak pandai apa2... adik banyak main.. tiap hari mak hantar adik gi sekolah kancil tu.. mak hantar adik jalan kaki jerr.. mak tak penat k ???? balik pon mak setia tunggu kat pagar sekolah.. Mak tak pernah lambat .. Jauh jugak rumah kita dari sekolah tu kan... sampai la adik masok tadika maksudnya mak kena jalan kaki dua kali ganda dari adek sebab mak antar pastu ambik adik kan???. Tu pun adek malas gi tadika.. Mak pagi2 panaskan air guna periuk besar... Mak angkot masok bilik air mak campor dengan air kolah .. mak mandikan adik walau mata adik still pejam. masa kat tadika adik still tak kenal huruf..Mak tak jemu hantar adek.. mak tak nyesal k ????  Macam membazir jerr .. Huhhhhh 
Adik nakal kan... Huhhhh,,, Waktu berjalan dari rumah ke tadika adik tak nak jalan dengan mak adik malu.... Adik selalu tepikir kenapa adek jerr kena jalan kaki budak lain best ayah dieorang anta.. alasan tu jugak aku guna tak nak gi tadika.. mak tak pernah marah aku ...mak pujuk lagi ada la... Mak tak nak adik kena panas mak belikan adik payung khas tuk adik kan.. payung tu still ada lagi.. Tapi kalau sekarang adik guna payung tu just muat kepale jerrr... Hummm kalau hari Isnin mesti mak check kuku.. Hahaha dah lambat pun mak check lagi.. Mak selalu istifar panjang negok kuku adek.. Hahaha aku pun tak tau nape.. Dalam bejalan mak sempat ketip kuku aku... Kadang adek wat hal pagi2 buta nak ais krim.. Mak singgah beli dulu ais krim... Mak selalu tapaukan sarapan sebab adek memang tak suka sarapan kalau dipaksa mesti keluar balik.. Tapi kan adik mangse buli.. cehhhh kena paw la sarapan adek.. Adek tak bagi tau mak pun kan.. Hihihi tak pe la mak kita sabar je orang wat kite... 
Mak tahan dengan kherenah adek kan... Adek tau mak kuat, mak sabar... Mak selalu cakap ''anak2 menguji orang tua die sabar k tak... " Mak selalu cakap gitu kat akak..
Huhhhh kadang adek pikir cam na la anak adek nanti kan...(sempat beragan)

Bila first time adek jauh dengan mak baru adik terasa rindu.. Mak tau selalu adek nages bila ingat mak.. 
Adek selalu pikir mak... Huhhh waktu adik jauh adek selalu misscall tepon rumah.. Mak tau jerr adek yang call.. Cepat mak call no adek.. Adek senyum jerr bila no tepon rumah naik kat screen tepon adek.. Adek nak angkat adek sebak mak.. Tapi adek angkat takot nanti mak tunggu lama... Adik cuba cover suara adek yang sebak..
Adek pon dengar suara mak macam sebak jugak mesti mak rasa apa yang adek rasa kan... So adek cakap adek sibuk .. Cepat2 lafaz assalamualaikum terkeluar dari mulut adik.. Lepas tu adek nages puas2 tapi still rindu mak..
Last adek pon mintak mak ambek adik.. Huhuhhu cepat jerr mak ambik kan.. Mak pun rindu adek k???...
Hemmmm.... Sekarang tak tau bila lagi adek nak keluar dari rumah ni.. Adek takut nak jauh dengan mak.. 
Sekarang mak pandang adek lain macam duk kesat air mata depan PC... Huhhh adek tulis entri pasal mak adik la.. Humm orang cakap cerita cam ni tak payah nak cerita kat blog or heboh2 kan.. Tapi aku nak semua tau aku sayang mak aku sangat2.. Aku bukan jenis pandai tunjuk sayang aku kat mak... Kalau mak boleh baca entri ni kan bagus... 

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

2 comments:

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Bersabarlah dalam bertindak agar membuahkan hasil yang manis.,.
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

drzira said...

aalololo jgn sdeh2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...