Tuesday, 19 June 2012

Ketuk ketuk Jannah : CUCUR JAWA


Waa.... Cun-cun la reader yang tegah bace blog Jannah ni.. Meh sini dekat... yang jauh kita rapatkan yang dekat kita erat  meh meh sini Jannah nak kongsi resepi... Humm semalam macam ape ntah macam macam benda Jannah mengidam dari durian satay abc hummm tapi yang sempat keluar dari mulut ni.. Ok yang sempat diluahkan adalah CUCUR JAWA... Teringat kat someone yang suka CUUR JAWA ni.. Dulu jannah panggil kuih ni TOPI KOBOI.. Sebab bentuk dia.. tapi nak cakap rasa dia memang delicious la bak kata orang jawa... Guwa copypaste jerr ni.. Mintak jangan salah anggap nak share jerrrr.. My mom ajar gak tapi kalau nak senaraikan ikot ingatan minda guwa kalau salah resepi.. Jadi pe pulak nanti... hi3 ni langkah bejage2 selamat mencuba.. Google jerr



Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula merah
  • sedikit garam
  • air (lbh krg 2 cawan)

Cara-cara

  1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama >< 2 cawan air.masak hingga mendidih.biarkan sejuk/suam.
  2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.tambahkan garam.Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
  3. peram adunan td semalaman.
  4. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

2 comments:

EmpayarUtama said...

Mak selalu buat lempeng je hehe

Amirul Verdasco Nadzri said...

ketuk2 jannah..haha *pengsan.. perh, ang main ketuk2 syurga.. kelasss ang, sheila rusly pun giveup.. haha.. topi koboi ni aku tak minat sangat pasal rasa gula melaka tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...