Wednesday, 20 June 2012

Zaman kegelapan: Halkum & Jannah



Hello my reader.. Hang semua ni kat blog Jannah.. Huhhhhh sungguh membosankan duduk kat rumah ni Jannah baru balik dari blog2 ang. Fulamak semua entri gempak2 menghiburkan hati beta yang suram durja ni...
Seterusnya.. Tiba tiba jannah nak share cerita pelik Jannah waktu kecik2 dulu menjadi benda yang normal bila dah dewasa korang akan dapat moral nyerr nanti.. Agak annoying gak la.. Tapi jangan judge agi  tau terus bace ekkk...

First....
Waktu usia dalam lingkungan 6 tahun kowt. First brother in law masok family waaaaaa giler jakun waktu tu.. My  in law nie lain sikit berbanding lelaki perkasa kat dalam rumah jannah ni.. Bukan lain apa tapi dari ciri fizikal je pun.. Mana tak nya family jannah gak cute2 gitu.. So tak perasan BENDA ALAH tu. So anjakan paradigma muncul... Bila abang ipar bercakap benda tu turun naik.. serius jakun giler anak mata jannah pun turun naik.. Jahil giler masa tu.. Ingat abang ipar tu alien.. Ha sudah my sis kawen dengan alien k???
Hik3......



Odoh tul fikiran budak2

Lepas tu tak boleh dah nak kawal perasaan ingin tahu Jannah yang duk bertakung dekat horizontal pemikiran Jannah..Bersarang kat kepale otak Jannah tu memang menyebabkan semak je. Dah la waktu tu nak kena siapkan kan buku latihan mewarna tadika edisi 1999.. Jannah pening nak kaler kan anggur warna ape time tu hijau atau purple k oren .,. Comfius..
Haaaaa time ralik tu jugak terpantul cam laser ... Soalan yang guwa pantulkan..Mari kita singkap kite terjah!!!!.. "Kat leher tu ape?? dok timbul timbul pastu turun naik bila abang A cakap???"  Sambil wat muka pelik dan ketekunan nak mendapat jawapan yang tepat!!!!
Haaaaa jawapannya... 
Abang A: Abg makan ulat tadi pastu sangkut lak die nak turun tak lepas nak keluar ikot mulut pun tak lepas.. tu turun naik... 
Jannah: Biar betul (Dari bersila aku panjat kerusi yang die duduk sambil tenyeh2 ulat kat leher tu)
Jannah: Akak B ... Negok ni ada ulat kat leher Abang A... Cepat la...
Ha kelamkabut akak aku datang.. Bila aku tunjuk leher Abang A.. Akak aku gelakkan aku jerrr..
Akak B: Hahaha ape la adik ni... Nanti besar kamu tau la..
Jannah: Ye k??

Ahhh peduli ape lama-lama persoalan tu ilang gitu jerr sampai la aku dah masok darjah bape ntah.. Emm waktu tu tak salah sekolah agama.. Ustazah terangkan pasal meyucikan diri dari hadas besar.. Kah3.
HADAS BESAR??? Paham2 je la.. So secara langsung ustazah pun terangkan ciri2 akil baligh.... Kih3 Keluar pekataan HALKUM.....
Lorhhhhhhhhh ulat tu HALKUM upernyerr... Sampai hati tipu budak kecik yang berhati suci lagi murni ni..

Ni la ulatnyerr.. Euuuuuu


Moralnyer Mak Jannah tengah tunggu sorang je lagi menantu a.k.a bakal suami Jannah.. Ehhh bukan2 tu moralnya .. yang betulnya jangan la nak kelentong budak kecik.. Kalau tak.. sampai besar budak tu ingat.. See siap boleh wat entri blog time gini lagi.. Lalalalala

Thaz bace bebelan Jannah ni...

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

8 comments:

khairolina said...

hahaha zaman kanak2 biasalah.. byk yg kta xthu dan sekarang jd thu.. apapon nice.teingt zaman kanak2 pulak.. huhuhu

Amirul Verdasco Nadzri said...

halkum menjadikan suara macho..haha.. 'ulat' nih penyebab aku menjadi perhatian adik aku dan sepupu sepapat yang berstatus belum mumaiyiz.. nenek aku cakap, halkum aku besar.. nak sedih ke nak nak bangga??*konpius

JaNnaH said...

humm duduk kat uma memang terimbau2 zman kanak2 jerr.. hihihi

JaNnaH said...

ntah ikot la nk bangga k idak... tp klu besa sngt kne check tkot memudaratkn.. hahaha

EyraAqilaa said...

warna buku tadika tahun 1999. bestnyer zaman2 tu. homework rse senang jer. :D
tapi sy tak pernah pulak pikir pasal halkum. hheh.

muhsin.aminudin said...

dulu pon aku ingat orang nak dapat anak, cium2 je dah dapat anak

JaNnaH said...

persaan ingin tahu jer.. hahaha

khaifaiz said...

wah... si jannah tu dah nak kawen ek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...