Tuesday, 15 May 2012

Tawaran Lagi

Assalamualaikum ya ahli Blogger sekalian .. I hope you and family in pink health .. What I can share only SAD... Very disappointed with my self..Urggghhh
Pe sengal sangat intro nak speaking2 .. Back to normal.. Aduhhh hari ni dapat call Jeng jeng jeng sape agaknyerr yang call ekkk??? Huhhh ape agi kalau budak lepasan SPM macam aku ni.. Kalau bukan call dari orang yang tak dikenal pasti mintak aku sambong belajo kat tempat dieowg la.. Bebudak lepasan SPM mesti lalui situasi cam ni kan lagi2 yang duk menanam anggur cam aku.. MENANAM ANGGUR DIDALAM RUMAH SENDIRI!!!!



Kata kata hanya di siang hariiii Kemarau berpanjang.....
IPTS... Mula2 taburkan manis macam menanam tebu ditepi bibir.. pastu nanti bile poket bapak I kemarau sapa lak nak jawab.. Wooooooo .. I tau la setiap benda ada risiko.. Dan guwa serius tak nak ambik risiko tu.. Sabar jerr la.. Sekarang nak sambong belaja bila2 boleh.. Maklum la IPTS sekarang dah macam cendawan tumbuh selepas hujan.. Haaaaaa.. Sengal..bila aku wat research sikit pasal IPTS yang dok pelawa aku ni.. Macam2 komplin ak jumpe..Ishhhh mane tak takot guwa lagi guwa ni anak peneroka kalau gaji my dad tu berapa la sangat yer dak??





 Sape anak peneroka FELDA tau la.. Jujur aku tak penah negok slip gaji bapak aku sejak tahun ni.. Bape gaji peneroka sekarang ekk?? Kalau waktu 2003 RM35O jerr korang mesti tak caye??waktu tu pokok sawit baru kena tebang .. Emmm mak cakap kata aku pokok tu dah tua so kena ganti dengan yang baru.. Emm mak cakap simple jerr coz aku budak lagi.. Waktu kecoh area aku.. Ada 2 golongan ,, bukan gologan tua or muda.. tapi golongan tanam sendiri and golongan serahkan kat FELDA.. Meh I explain sikit.. Kalau tanam sendiri peneroka kena buat dari cari benih sendiri smapai baja segala-galanyerr sendiri.. Manakala yang serah FELDA just goyang kaki kat rumah jerr cukup bulan gaji dapat.. TApi nampak simple kan???? Gaji cipot jerr dalam bape bulan ntah just RM300 jerr .. Emmm waktu tu aku dalam dajah 3 kot.. Aku tak rasa ape2 pun.. Ha3 yang aku tau gi kedai dapat choki2 sebatang dua cukup la..
  Agaknya sebab tu bapak aku terpaksa tinggalkan kami kat KERATONG and pergi KL just cari rezeki lebih.. Ingat senang sangat k hidup kat FELDA ni.. Ha tak tepikir dulu time abang n akak2 aku lagi a dahsyat... Kemudahan air n letrik ngak ada dong.. Air kena angkot dari paya.. Nasib tu bukan zaman aku kalau tak.. Ish2 memang tak da rupa la.. Ha3...Mula2 susah.. Dah lame sikit baru datang senangnyerr. Ape pun bersyukur dengan apa yang ada sekarang...Alhamdulilah..
Nengok jereh pereh family aku besarkan aku.. Wat aku teharu kekadang tepikir jugak bila la dapat balas jasa bapak n mak aku.. Cepat la pangilan datang penat tunggu ni...

Ape2 pun kite kene sabar dan redha.. Jangan sesekali mengeluh .. Tapi ape yang intro tadi ada bau keluhan ha3.. 

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

8 comments:

umUMRA said...

nice info :)

sop said...

setiap kesusahan mengajar kita menjadi lebih tabah..
keluarga peneroka, tidak semestinya kita terus jadi peneroka?
ini masa kita bantu, hargai dan balas pengorbanan mereka.. kan? heheh

SaL-IrisOfDeath said...

mase sy baru abis spm dulu pun x abis2 dpt surat n tepon. perasan popular mase tu. hahahaa. good luck ya~

Aida Omar said...

time sis dulu pun berlambak panggilan dapat.. kuis la, Kolej komuniti la macam2 la yang swasta la.. kena bijak memilih yang mana bagus.. apa2 pun org yang sabar tu banyak untungnya.. satu hari nanti pasti akan dapat ganjaranya :)

Shamirul Afiq said...

insyaAllah, Allah ada rancangan yang lebih baik buat awak kot, sabar ye

haz said...

good luck ye~ ^^ insyaallah awk akn dpt yg terbaiknya =)

leakedknowledge said...

kasih sayang ibu bapa kepda anak2nya smpaikan sanggup bersusah cr rezeki :)

eenie minniey said...

peneroka skunk dah kaya kan,akak bkn ank felda xp join club persada,club anak2 peneroka,salu p program kat area felda..mcm bes je dok kat felda,byk xtvt wat sdri,adeq kire btuah taw,,bdw chill..ondabes :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...