Saturday, 27 August 2011

MAKAN dan MAKAN tiba2 Kebuluran..

hai...
Makan untuk hidup atau hidup untuk makan???
Soalan ni selalu kengkawan Qi tanya.. Dengan gabranya Qi selalu jawab hidup untuk makan.. Hahahaha .. Ntah x tau la macam mane Qi boleh terpilih hidup untuk makan. Mungkin dieorang tanya time sebelum rehat kot.. Cerita sal makanan , Qi selalu dengar makanan seimbang .. dengar tinggal dengar buatnya Qi rase seminggu ada 3 4 kali ikot makanan seimbang ni.. Yang pasti sayur paling penting adalah sayur.. Sebenarnya nak cerita sal diet makanan time puasa ni.. Qi  setiap hari makan ayam dah cam upin n ipin lak ayam je memanjang . Dari kocik dulu sampai sekarang lauk yang boleh kate ayam menjadi menu wajib Qi.. Kalau nasi ayam dah jadi menu favourite Qi (yooo je aku eje ni ) ..hahahaha.. Meh sini Qi tunjuk menu2 buka puasa Qi n keluarga. Qi ni bukan dari keluarga yang mewah.. Qi anak peneroka je so simple2 je la juadah kami.. 

Ni lauk MOREH..

Ayam ni liat tahap gaban ..

Ayam ni paling Qi suka


Hahahaha... kalau lepas makan mesti kena rehat kejap baru la menunaikan solat . Tapikan Qi pelik nape ayam golek tu kocik.. Seram mase Qi buka bungkusan dia. Tak da la ingat ape benda.. Kalau nak tau tu kali pertama Qi hidangkan makanan tuk bukak puasa pada tahun ini.. KIh2 kalau sebelum ni abang Qi yang buat.. Waaaa  chaa Qi gi ambik parang nak cincang ayam kat atas tu.. Beragan kejap jadi chef kalau duduk kat dapor ni.. LALALA..

Korang jangan makan banyak sangat waktu bukak puasa and jangan lupa masa raya nanti.. Hihihi alhamdulilah la puasa ni Qi dapat turunkan berat Qi sikit.. Tapi Qi jelez gan sorang dax kelas Qi.. Hemmm Qi bagi klu .. Die dak lelaki.. tak encem (btul x encem) tingiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... Main ragbi .. Tapi tu la sejak die meceburi dalam bidang sukan .. Badan die susut mendadak.. Ceh.. tak kan Qi nak main ragbi kot.. Ha3.. NI dah bulan puasa badan die makin susut lagi.. ARRRRRRRRRRGH....!!!! Geng budak perempuan seangkat Qi asyik puji dia kurus je.. EEEEEE benci Qi dengar A.K.A jelez.. Qi tak tau macam mane die boleh susutkan badan die dari macam kat bawah ni...

Gamba hiasan je...


Dari yang atas tranfer jadi macam kat bawah..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V
Sje je bubuh gmba artis pojaan Qi ni..
Dak kelas Qi tu bukan sekatang Fahrin Ahmad. Tak dinafikan kacak lagi Shahir AF (tiba Shahir masuk)
Qi dengar dia cakap dia tak makan nasi waktu bukak puasa (x tau la kalau die kencing Qi).. Jenuh la tak makan nasi.. Hemmm Qi suka Aizat Af.. Cam tak sangka lak... Tapi ok la berat Qi dah turun sikit.. Kita slow2 dulu bak kate musuh paling Qi geram.. Berkata seumpama ini " Nak kurus mane boleh mengejut" Sambil memicit perutnya yang kempis tu mengunakan kedua-dua belah tangannya kedalam.. Urrrrrrrrrrr.. Tapi dieorang ada cakap Qi makin kurus . Tapi Qi nafikan sebab tak rasa pun cam tu. Tapiiiiii kan2.. tiap hari mesti ada tegur Qi cakap Qi ada perubahan cikit.. Kah3.. Penat Qi control makan sebenarnya lagi pun sejak dua menjak ni Qi tak lalu nak makan agaknya dah jemu makan kot ..  Tambahan pula, Qi dah lama tak pergi kantin .. Hahahaha sebab sekarang bulan puasa =P Ntah2 nafsu makan Qi dah kena tarik.. Tapi tu tanda2 orang nak meninggal kan2??? Waaaaaaaa x nak2.. tapi  kalau ajal?? Huhuhu Qi tak pernah makan Lobster ag... Qi nak makan udang tu!!!!! hi3,, Orang2 Benua Afrika banyak mati sebab KEBULURAN tapi orang Malaysia??? Mati sebab MAKAN!!! betul atau tidak LU PIKIR LA SENDIRI... Qi tunjuk sikit gamba ni.. Kita munasabahkan la sikit diri kita yang sangat beruntung duduk kat bumi yang bernama MALAYSIA.. Sepatutnya berSYUKUR..

biasa kalau nasi jatuh kita bagi ayam.. tapi dak ni ???






sIMpATI JE...tu je kan boleh wat???



p/s: sesiapa yang belum dapat berat ideal..cepat2 la dapatkannya selagi masih terdaya..

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

1 comments:

cik pulau said...

itulah.. kita ni kadang2 mkan sampai membazir-bazir..lupa yg ada orang yang mati kebuluran tak makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...