Friday, 28 October 2011

Apa beza Udang Galah dengan Udang Harimau???

Assalamualaikumm

Wow selepas melelapkan mata selena mungkin tadi .. Sekarang bila malam menjelma mata still terbuka luas.. Kalau dibawak tido mesti tido punya.. Tapi Jannah gigih kan jari jemari membuat exercise kejap hihihi

Sepatut entri terpapar kat blog Jannah sejak minggu lepas lagi tak tau kenapa malas sangat jejari ni nak bekerja..
Sebenarnya Jannah compius kenape la orang gemar sangat udang galah??? Jannah tak cakap jannah tak suka udang galah tau.. Tapi kalau diberi pilihan depan mata udang galah dengan udang harimau.. Jannah pilih udang harimau..

1. udang harimau kulit die nipis .. Senang kupas kulit mase tengah makan..
2. Kepala udang harimau kecik sikit peratus isi lagi banyak dari kepala.. Udang galah??? Kepala beso isi seciot je.. 

Tu je Jannah nampak beze dua jenis udang beze tapi dalam spesies yang sama..

Abes gan 5 ekor ku sental

My mom masak lomak cili api..
Kalau bukan my brother memancing tak da makne nak beli udang galah ni.. Dah le mahal..
Hummm... My brother sewa sampan pun baru berapa je.. Better pancing sendiri dari beli kat orang yer dak??
Alhamdulilah la rezeki murah waktu tu.. Tak sempat nak kira berapa ekor tapi sempat dua kali masak..

Mase ni my mom masak pepagi bebuta .. Konon nak fresh la tu.. Tak pasal-pasal orang lain makan nasi lemak pepagi Jannah makan masak lemak..
Walau tak jauh mane tapi still masakan berlemat.. Jannah bencik lemak2 ni!!
Dalam bencik2 mesti pelik coz abes gak 5 ekor ku sental
(~_~)V

P/S: Udang harimau masih jadi pujaan hatiku..

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

9 comments:

Amir Baker said...

Haha sampai 5 ekor? huhu. Bebaloi abg awak memancing XD

Odah + One = OdahOne said...

udanh harimau tu belangnya mcm harimau ker? udang galah tu tingginya mcm galah ker? hoho...kami suka udang pengantin

EmpayarUtama said...

Aku tak tau jenis; tau makan je haha

JaNnaH said...

@amir baker: terjun sugai pahang harus la berbaloi baloi
@OdahOne: Ha.. tibe2 tepikir knape nme udang tu udang galah????
@EmpayarUtama: sebelum makan kene buat research sikit.. hihihihi

Juliet_iRa~" said...

sedapnya udang msk lemak...

yummy :D

JaNnaH said...

Haruslah sedap...hihihi

sis92 said...

mmg betul udang galah kepala je besau..
tapi dua2 pun sedap!!!

yusuflaili said...

Salam kenal;
Kalau kami kat sarawak tak semua spises ni digelar udang..yg disungai warna belang hijau termasuk sepitnya dan kepalanya besar digelar udang galah dan yg lainnya ada nama sendiri.contohnya dilaut seperti payak,lapis,siar dan tohey..dan yang bersaiz kecil pulak kami sebut senek.

JaNnaH said...

wow... bnyknye name die

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...