Wednesday, 19 October 2011

Jejaman Sekolah Agama

Hiiii

Mase jejaman aku kecik dulu area dajah 1 sampai darjah 6 ..
My mom and dad send me kat sekolah agama..
By the way...(konon speaking) 
Sekolah agama tu tak da la jauh bebenor dari kediaman kami . Pernah waktu dedulu aku kira langkah aku dari rumah ke sekolah agama tu.. Adala kot 50 langkah.. Waktu tu aku dok kira langkah aku sebab ustaz aku cakap kalau kaki kita melangkah ke masjid atau sekolah nak menuntut ilmu setiap langkah kita akan mendapat pahala.. Tu aku tak mintak basikal kat mak aku .. Kalau naik basikal berape kayuh je dah sampai kat sekolah agama tu.. Tak banyak la pahala aku kutip.. ( betol2 zaman bebudak)

Balik sekolah kembangsaan dalam pukul 1.30 petang.
Sekolah agama loceng masuk kelas pukul 2.30
Kira da 1jam nak bersiap.. Peragai Odoh aku bab susun buku sekolah agama..
Oleh sebab buku A.k.a kitab2 sekolah agama ni nipis2..
So dengan hati yang lapang dan riang aku jarang keluarkan buku dari beg .. Kalau ada kerja sekolah je baru isi perut beg aku tu dikeluarkan.. So secara langsung jimat mase aku nak susun buku.. 
Masa yang lebih tu aku mandi, makan dan start berjalan..

Korang ingat tak?????? Zaman sinetron Bawang Puteh Bawang Merah??
Ala yang kat bawah ni

v


Yang ado sinetron ni.. Tension aku bila pikir balik cerita ni..
Aku terlayan lak cerita ni.. Aku tak pasti tahun bila and aku darjah berapa.
Aku and angkatan jalan kaki aku plan baik punya.. Cerita ni start pukul ntah aku tak ingat pulak.. Tapi aku seingat cerita ni abis pukul 3.00ptg
Hahahaha angkatan berjalan kaki aku membuat keputusan cari port baiknye.. Iaitu umah kawan aku selang sebuah dari rumah aku.. Port negok Bawang Puteh Bawang Merah.. Wakakaka
Yang tak boleh bla suka suki kami gi sekolah pukul 3 .. Dah le jalan kaki .. Bayang kan pukul 3 panas terik nye. Huh.. Aku ingat lagi hari tu perhimpunan rasmi so lambat masok kelas.. Adussss waktu tu kami lupa Kalau hari isnin lambat masok kelas.. Waktu jam menunjukkan pukul 3.. Lonceng masok kelas baru bunyi hiiiiii rupa2 budak still kat tapak perhimpunan.. Sampai je depan pagar sekolah semua bebudak pandang aku and the geng lain macam. Pandangan mereka penuh kepelikan..ape lagi wat la muke lambat terus beratur.. Buat la lari-lari anak sikit pandai-pandai nak hidup le.. 

Tercipta entri ni.. Tadi ada dak berbaju puteh bersampin ijau besongkok dok lalu dpan umah aku. 
Serius rindu sekolah agama aku

P/S: Walau jauh dimata tapi dekat dihati

saya suka tengok batman,sudah baca sila komen

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...